Kuningas- ja kuningatarkandidaattien esittelyt

Kuninkuusravien 2013 käsiohjelma on postitettu Suomenhevosliiton jäsenille suoraan kotiin. Perinteiseen tapaan käsiohjelman keskiaukeamalla esitellään kaikki kuningas- ja kuningatarkilpailujen osanottajat. Esittelytekstit on kirjoittanut Mikko Korpela.

Kuninkuuskisan osallistujat 2013

A.T. Visku

Turo – A.T. Viksu – Vokker

Kuva: Terhi Piispa-Helisten

 • Omistaja: Katri & Pasi Teini, Eura
 • Kasvattaja: Aapo Teperi, Köyliö
 • Valmentaja: Pasi Teini, Eura
 • Ohjastaja: Arto Hammar
 • Hoitaja: Pasi Teini

Satakunnasta saapuva A.T. Visku on kuninkuuskilpailun yllätysosallistuja. Siirryttyään viime talvena Pasi ja Katri Teinin omistukseen ravikuningas A.T. Ekon puoliveli on tehnyt vahvasti uutta tulemista. Parin voitottoman kauden jälkeen A.T. Visku otti talven ja kevään aikana neljä ykkössijaa. Näistä arvokkain on Toto65-lähdön voitto Vermossa huhtikuun alussa. Valmentaja Pasi Teini on ilmoitellut orittaan ennakkoluulottomasti myös avoimiin lähtöihin ja kesäkuun alussa A.T. Visku paransi Mikkelissä lyhyen matkan autoennätystään lukemiin 1.21,1. Kouvolan Kymi GP-päivän kovassa ryhmässä ori sijoittui yllätyskakkoseksi Bokerin jälkeen. Kärkipään sijoitus olisi kuitenkin Kuopiossa suuryllätys.

Boker

Viesker – Bonaatti – Patrik

Kuva: Ilkka Nisula

 • Omistaja: Team Boker, Puumala-Hollola
 • Kasvattaja: Pekka Luukkonen, Puumala
 • Valmentaja: Esa Holopainen, Hollola
 • Ohjastaja: Esa Holopainen
 • Hoitaja: Anita Soininen

10-vuotias Boker osallistuu neljättä kertaa kuninkuuskilpailuun. Aikaisemmilla kerroilla menestystä ei ole tullut, mutta viimeisten kilpailujen perusteella Esa Holopaisen valmentama ja osaomistama ori metsästää Kuopiossa tosissaan ensimmäistä seppelettään. Mikkelin St. Michel-viikonlopun yhteydessä ravatussa Suurmestaruudessa Boker puristi voittoon johtavan rinnalta, jättäen taakseen muun muassa ravikuningas Erikassonin. Kouvolan Kymi GP-päivänä ajetussa avoimessa lähdössä ori oli vastaavasti ylivoimainen johtopaikalta. Vuonna 2012 Boker kruunattiin ”talven kylmäverikuninkaaksi” Vermossa – Sorsasalossa voi heinäkuun lopulla olla jo ravikuninkuuden vuoro.

Camri

Cameron – Suvi-Syke – Vokker

Kuva: Ilkka Nisula

 • Omistaja: Jani Konnu, Savonlinna
 • Kasvattaja: Jari Konnu, Savonlinna
 • Valmentaja: Jorma Konnu, Savonlinna
 • Ohjastaja: Tuomas Pakkanen
 • Hoitaja: Jorma Konnu

Etelä-Savosta saapuva tuulennopea Camri kuuluu kuninkuuskilpailun ensikertalaisiin. Jorma Konnun silmäterä on noussut vauhdilla sarjoissaan parin viime vuoden aikana. Camri on menestynyt hyvin valtakunnallisissa Toto75- ja Toto65-lähdöissä, ja ori on voittanut muun muassa Toto75-finaalin Porissa syksyllä 2012. Kuluvan vuoden meriitteihin lukeutuu 7000 euron arvoisen Chef Wotkin’s Meeting-finaalin voitto Vermossa huhtikuussa. Heinäkuun alussa Camri kirjautti Mikkelin maililla hurjan voittotuloksen 1.20,9. Ennätysjuoksussaan ori avasi ensimmäisen puolikkaan huimasti 1.16-vauhtia! Kuopiossa Camrin kyydissä nähdään oriin luottokuski Tuomas Pakkanen – ”Pöljän Kontio”.

Erikasson

Kuva: Antti Savolainen

Tähti-Vokker – Erika – Vireeni

 • Omistaja: Helena Tuikka & Jaakko Varjonen, Nousiainen – Rusko
 • Kasvattaja: Riikka-Liisa Tolonen, Hattula
 • Valmentaja: Bella Varjonen, Rusko
 • Ohjastaja: Harri Koivunen
 • Hoitaja: Bella Varjonen

Hallitseva ravikuningas Erikasson kuuluu suomenhevosrodun suuriin nimiin. Ori on ottanut uransa aikana 71 ykkössijaa ja ansainnut palkintorahoja yli 500 000 euron edestä. Bella Varjosen suojatti on lukuisten suurkilpailujen juhlittu sankari, joka on vastoinkäymisistäkin huolimatta palannut aina takaisin parrasvaloihin. Tänä vuonna Erikasson on ennättänyt juhlia Seinäjoen avoimessa Toto75-lähdössä huhtikuussa ja saman kuun lopulla ravatussa Erkon Pokaalissa. Oriin rivakka loppuveto erityisesti Erkon Pokaalissa teki vahvan vaikutuksen. 14-vuotiaana Erikasson on Kuopion kuninkuuskilpailun nestori, mutta virtaa ”Erkissä” riittää vielä edelleen!

Franko

Kuva: Ilkka Nisula

Turo – Pedrita – Patrik

 • Omistaja: Ravitalli Suuronen Oy & Reijo Kenttälä, Juva – Pudasjärvi
 • Kasvattaja: Ravitalli Suuronen Oy, Juva
 • Valmentaja: Seppo Suuronen, Juva
 • Ohjastaja: Antti Teivainen
 • Hoitaja: Camilla Vihanto

9-vuotias Franko suoritti kuninkuusravidebyyttinsä viime vuonna Mikkelissä. Kokonaiskilpailun sijoitus jäi kuitenkin tuolloin saavuttamatta päätösmatkalla tapahtuneen hylkäystuomion vuoksi. Viime vuonna Frankon voittosumma kasvoi yli 70 000 eurolla ja ori voitti muun muassa Pelimanniajon Kaustisilla. Kuluvana vuonna voitot ovat vielä kiertäneet vahvaa Frankoa, mutta varsmoilla esityksillään ori on jo ennättänyt kerätä mukavan tilin. Frankon valmentajalle Seppo Suuroselle kuninkaalliset areenat ovat enemmän kuin tuttuja. Hänen osaomistamansa Patrik voitti kuninkuuden vuosina 1988-1991 ja Villihotti vuonna 2011.

Frans

Kuva: Antti Savolainen

Turo – Kössin Virkku – K.K. Kössi

 • Omistaja: Jouni Hakkinen, Kuhmoinen
 • Kasvattaja: Agrohelp Oy, Mänttä-Vilppula
 • Valmentaja: Jouhi Hakkinen, Kuhmoinen
 • Ohjastaja: Ari Moilanen
 • Hoitaja: Katja Ampuja

Frans on kuulunut pitkään suomenhevosten eliittiin. Oriin kokonaisansiot lähenevät jo 300 000 euroa ja se on voittanut utansa aikana muun muassa Derbyn vuonna 2006 ja Suurmestaruuden vuonna 2012. Arvokkaat kakkossijat ovat tulleet Kriteriumistaj a Pohjoismaiden Mestaruudesta. Frans on osallistunut kuninkuuskilpailuun kolmasti ja jokaisella kerralla Jouni Hakkisen suojatti on sijoittunut kokonaiskilpailussa neljänneksi. Frans viimeisteli kuntoaan Suurmestaruus-ajossa, jossa se spurttasi sisäratajuoksun jälkeen lupaavasti neljänneksi. Kuopiossa Fransin tähtäimessä on sijoitus kolmen joukossa.

I.P. Lento

Kuva: Antti Savolainen

Vistari – I.P. Suvitar – Suikku

 • Omistaja: Sivolan Tila, Kajaani
 • Kasvattaja: Heikki Parviainen, Kajaani
 • Valmentaja: Heikki Parviainen, Kajaani
 • Ohjastaja: Kaarlo Ahokas
 • Hoitaja: Antti Parviainen

I.P. Lento osallistuu kuninkuuskilpailuun nyt neljättä kertaa. Kainuun väkivahva ori on menestynyt kuninkuusravitasolla, sillä se on ollut kaksi kertaa kokonaiskilpailun kolmas. I.P. Lento on todellinen päätösmatkojen spesialisti, sillä se on voittanut 3100 metrin kisan kaksi kertaa ja ollut kerran toinen. Heikki Parviaisen kasvatti elääkin pitkälti voimillaan, sillä lyhyemmillä amtkoilla sen nopeus ei tahdo riittää kovimmille kilpakumppaneille. Tänä vuonna I.P. Lento on kilpaillut kahdeksan kertaa. Alla on voitto Torniosta, minkä lisäksi kesäkuussa ori sijoittui Härmän Powerpark-ajossa neljänneksi ja Halsuan Miljoona-ajossa kolmanneksi. Kokemus riittää.

Marat

Kuva: Terhi Piispa-Helisten

Hovi-Ari – Marjus – Ventti-Vieteri

 • Omistaja: Tarmo Liikamaa, Kolari
 • Kasvattaja: Merja Liljendahl, Kärkölä
 • Valmentaja: Tarmo Liikamaa, Kolari
 • Ohjastaja: Jarmo Saarela
 • Hoitaja: Henna Liikamaa

Kuninkuuskilpailun pohjoisin osallistuja tulee Kolarista. 10-vuotias Marat on kilpaillut talvesta 2012 lähtien Tarmo Liikamaan tallista käsin ja ori on menestynyt erityisesti Pohjois-Suomen radoilla. Tänä vuonna Marat on kilpaillut myös Ruotsin puolella ja huhtikuussa ori sijoittui toiseksi Uumajassa ravatussa Vårbjörken-kilpailussa. Edelle jäi ainoastaan kylmäveritähti Hallsta Lotus. Kesäkuussa Marat otti kaksi voittoa ja 3000 euron arvoisen kakkosen Rovaniemen Toto75-raveissa. Voitoista jälkimmäinen tuli Halsuan perinteisestä Miljoona-ajosta, jossa oriin taakse jäi muun muassa kuninkuuskilpailuun osallistuva I.P. Lento.

Sörkän Sälli

Ture – Tupla-Suhina – Suikku

Kuva: Satu Meriluoto

 • Omistaja: Chef Wotkin’s Stable, Espoo
 • Kasvattaja: Jorma Leppänen, Virrat
 • Valmentaja: Tero E Mäenpää, Maaninka
 • Ohjastaja: Mika Forss
 • Hoitaja: Evina Liimatainen

Vuoden 2011 Derby-voittaja Sörkän Sälli suorittaa Sorsasalossa ensiesiintymisensä kuninkuusravitasolla. Harvakseltaan kilpaillut ori on aina viihtynyt siellä, missä suurta rahaa on jaettu. Derbyn ohella Votkinin perheen ylpeys on voittanut lyhyen kilpailu-uransa aikana L. Fabritius Memorial-Åbofemmanin vuonna 2011 sekä Suur-Hollola-ajon vuonna 2012. Tänä vuonna Sörkän sälli on kilpaillut ainoastaan kolme kertaa. Kuninkuusravinäyttönsä kotiradan ori antoi Suur-Hollola-ajossa, missä se sijoittui toiseksi kovalla täyden matkan tuloksella 1.21,8/2180 metriä. Kuopiossa Sörkän Sällin kyytiin nousee ajajatilaston ykkösmies Mika Forss.

Turon Myrsky

Turo – Minsku – V.T. Ajatus

Kuva: Irina Keinänen

 • Omistaja: Jussi-Talli, Siilinjärvi
 • Kasvattaja: Herkko & Seppo Happonen, Vehmersalmi
 • Valmentaja: Tero E Mäenpää, Maaninka
 • Ohjastaja: Tero E Mäenpää
 • Hoitaja: Kati Mäenpää

Tero E Mäenpää tuo Kuopion kuninkuuskisaan Sörkän Sällin lisäksi myös Turon Myrskyn. 11-vuotias ori osallistui rodun pääkilpailuun ensimmäisen kerran viime vuonna Mikkelissä. Turon Myrsky osoitti heti kuuluvansa kuninkuusravitasolle, sillä se voitti Mikkelissä avausmatkan kuin myös mailin. Päätösmatkalla ori sijoittui viidenneksi ja kokonaiskilpailun lopputuloksissa hienosti toiseksi Erikassonin jälkeen. Tänä vuonna Turon Myrskyn kausi käynnistyi toukokuussa, jonka jälkeen ori on kilpaillut neljästi. Ori oli poissa Suurmestaruudesta, joten Tero E Mäenpään valmennettavan päivän vire on kotiradan Kuninkuusravien kynnyksellä pieni arvoitus.

Vieskerin Valo

vieskerinvalo1

Kuva: Viivi Huuskonen

Viesker – Suven Aika – Pysteri

 • Omistaja: Janita Bollström, Kotka
 • Kasvattaja: Janita Bollström, Kotka
 • Valmentaja: Pertti Niveri, Kouvola
 • Ohjastaja: Pertti Niveri
 • Hoitaja: Marianne Niveri

Kymenlaaksosta saapuva Vieskerin Valo on mukana kuninkuuskisassa toista kertaa. Vuosi sitten Pertti Niverin valmentama ori sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi. Vahvana hevosena 9-vuotias Vieskerin Valo on menestynyt erityisesti pidemmillä matkoilla. Ori on hieman epävarma varsinkin alkumatkasta, mikä saattaa tehdä juoksunkuluista välillä turhan raskaita. Tämän vuoden kilpailuissa kunto on ollut kohdillaan ja esimerkiksi SE-vauhtisessa K-Maatalous Cupin finaalissa Lahdessa ori sijoittui kolmanneksi hyvän kirin päätteeksi.

Virijori

Turo – Vilvoke – Vokker

Kuva: Satu Meriluoto

 • Omistaja: Jorma & Tiina Naumanen, Siilinjärvi
 • Kasvattaja: Jorma & Tiina Naumanen, Siilinjärvi
 • Ohjastaja: Jani Ruotsalainen
 • Hoitaja: Tiina Naumanen

Virijori suorittaa kuninkuusravidebyyttinsä kotiradallaan Sorsasalossa. Jorma ja Tiina Naumasen kotikasvatti on menestynyt hienosti 4-vuotiaasta lähtien ja viime vuonna ori ansaitsi palkintorahoja yli 60 000 euron edestä. Kauden rahakkain saavutus oli Suur-Hollola-ajon kakkostila Jokimaalla. Tänä vuonna Virijori on kilpaillut yhdeksän kertaa. Kesäkuun lopussa ravattu Suur-Hollola-ajo ja Vermon kakkossija heinäkuussa osoittivat 8-vuotiaan oriin kunnon olevan kohdillaan. Vahvuus on 8-vuotiaan orin valttikortti, joskin lähdössä se antaa usein muille turhan paljon tasoitusta.

Kuningatarkisan osallistujat 2013

Aino-Ilona

Viltterin Vile – Erotiikka – Kihin-Muisto

Kuva: Hippos

Kuva: Hippos

 • Omistaja: Kiia-Karoliina Nieminen, Vantaa
 • Kasvattaja: Kiia-Karoliina Nieminen, Vantaa
 • Valmentaja: Jukka Rintamäki, Ylöjärvi
 • Ohjastaja: Hannu Hietanen
 • Hoitaja: Arja Nieminen

12-vuotias Aino-Ilona osallistuu kuningatarkilpailuun kolmatta kertaa. Toissa vuonna tamma sijoittui Teivossa ensikertalaisena viidenneksi, mutta viime vuonna Mikkelissä kilpailu kariutui avausmatkalla tapahtuneeseen hylkäykseen. Maililla ja päätösmatkalla Aino-Ilona sijoittui hienosti kolmanneksi, joten tammalle jäi hieman jossiteltavaa Mikkelin kuningatarkisasta. Aino-Ilona saapuukin Savoon nyt revanssimielellä. Ylöjärven Kurussa valmentautuvan tamman tähtihetki tänä vuonna on ollut perinteisen Helätin-ajon voitto Ylivieskassa. Kuopiossa Aino-Ilonan kärryille hyppää Hannu Hietanen, joka on vastannut tamman ohjastuksesta myös aikaisemmissa kuningatarkilpailuissa.

B. Turolii

Turo – B. Vilmiina – Vekseli

Kuva: Ilkka Nisula

 • Omistaja: Talli Ranch Oy, Lappeenranta
 • Kasvattaja: Talli Ranch Oy, Lappeenranta
 • Valmentaja: Reijo Borgström, Lappeenranta
 • Ohjastaja: Antti Teivainen
 • Hoitaja: Heli Borgström

Kuningatarkisan rutinoitunein kilpailija saapuu Reijo Borgströmin tallista. 13-vuotiaalle B. Turoliille Kuopion Kuninkuusravit ovat jo järjestyksessään seitsemännet. Tamman arvokisaputki käynnistyi Kouvolasta vuonna 2007 ja parhaimmillaan tamma on ollut kokonaiskilpailussa Mikkelissä toinen. B. Turoliin viimeiset kilpailut ennen tämän vuoden päätapahtumaa ovat sujuneet positiivisissa merkeissä ja St. Michelin Tammatähdessä tamma sijoittui Sirun Valpuriinan vanavedessä toiseksi huippuajalla 1.21,7. Lahdessä kesäkuun lopulla ajetussa täydessä ryhmässä B. Turolii vastaavasti otti varman voiton johtopaikalta. Tuolloin sen taakse jäi muun muassa Sirun Valpuriina.

I.P. Vipotiina

Turo – I.P. Vipotti – Viltter

Kuva: Ilkka Nisula

 • Omistaja: Rip Rap Team & Seppo Juvonen, Jämsänkoski
 • Kasvattaja: Heikki Parviainen, Kajaani
 • Valmentaja: Pertti Puikkonen, Espoo
 • Ohjastaja: Pertti Puikkonen
 • Hoitaja: Jaana Lehtonen

Kriterium- ja Derby-voittaja, ME-tamma ja kolminkertainen ravikuningatar. 14-vuotiaas I.P. Vipotiinan saavutukset hakevat todellakin vertaistaan ja äskettäin I.P. Vipotiina valittiin Hevosurheilu-lehden äänestyksessä kaikkien aikojen ravikuningattareksi. Tamman viime vuosi jäi loukkaantumisen vuoksi välivuodeksi, mutta kuluvalla kaudella I.P. Vipotiina on tehnyt uutta tulemista suomenhevostammojen kärkikaartiin. Kesäkuussa I.P. Vipotiina voitti Vermossa A.V. MArttilan Tammasarjan ja Suur-Hollola-ajossa se oli kilpailun parhaana tammana viides. I.P. Vipotiinan kunnonajoitus on yleensä osunut Kuninkuusravien suhteen nappiin, joten hyvä sijoitus ei tulisi yllätyksenä.

Kemun Tutu

Tutuari – Kemun Nopsa – Viesker

Kuva: Terhi Piispa-Helisten

 • Omistaja: Fanfaria Team, Pori
 • Kasvattaja: Pentti Hokkanen, Laukaa
 • Valmentaja: Jouni Miettinen, Pori
 • Ohjastaja: Harri Koivunen
 • Hoitaja: Seija Laine

Suomenhevosilla hyvin menestyneen Jouni Miettisen valmentama Kemun Tutu debytoi kuningatarkilpailussa Kuopiossa. 7-vuotias tamma on ollut varma kilpailija ja se on kerännyt 46 000 euron suuruisen voittosummansa lähinnä rahasarjoista. Kemun Tutu alitti valiorajan ensimmäisen kerran toukokuun alussa kotiradallaan Porissa ja kesäkuussa tamma ravasi Vermossa maililla 1.23,2-vauhtia. Kesäkuun lopussa ravattu Suur-Hollola-ajo toi sisäratajuoksun jälkeen kuudennen sijan ja mainion volttiennätyksen 1.24,0. Ennätyskunnossa kilpaileva Kemun Tutu kuuluu Kuopiossa mahdollisten yllättäjien osastoon.

Marimin

Turo – Donna-Min – Voltti

Kuva: Antti Savolainen

 • Omistaja: Terhi Haukivaara & Esa Heikkinen, Ypäjä
 • Kasvattaja: Pentti Haukivaara, Taivalkoski
 • Valmentaja: Esa Heikkinen, Ypäjä
 • Ohjastaja: Arto Hammar
 • Hoitaja: Terhi Haukivaara

Ikinuori Marimin on kuningatarkisan kolminkertainen kolmonen. Ravivarma ja nopea tamma on menestyksekkään uransa aikana ottanut 54 voittoa ja sen voittosumma on ylittänyt jo 300 000 euron rajan. Tamma on myös kilpaillut ahkerasti vuodesta toiseen ilman suurempia taukoja. Marimin on jälleen tänä vuonna tehnyt luotettavaa jälkeä kaviourilla ja Esa Heikkisen suojatti on ottanut kaikkiaan seitsemän ykkössijaa. Arvokkaimmat näistä ovat tulleet Karjalainen-ajosta Joensuusta ja Kuopiossa ravatusta Savo-ajosta. Viimeisistä kilpailuista ei voittoja ole kuitenkaan irronnut. Kokeneena kilpailijana Marimin matkaa Kuopioon jälleen ”totosija” mielessään.

Noriko

Apassi – Noretta – Turo

Kuva: Olavi Ilmonen

 • Omistaja: A. Harmoinen & K. Sirviö & T. Vääränen, Kiuruvesi
 • Kasvattaja: Raija Alahautala, Alavieska
 • Valmentaja: Timo Vääränen, Kiuruvesi
 • Ohjastaja: Jani Ruotsalainen
 • Hoitaja: Aulis Harmoinen

Kotiradallaan juokseva 8-vuotias Noriko on varmasti kuningatarkilpailun seuratuimpia ensikertalaisia. Savolaisyleisön suuri toivo on noussut maltillisesti kohti suomenhevostammojen kärkeä ja Kuopiossa Noriko on jo valmis haastamaan kokeneemmat kilpasisarensa. Noriko on voittanut kilpailu.urallaan muun muassa Lappeessa Villinmiehen Tammakilpailun vuonna 2010 sekä Helätin-ajon Ylivieskassa vuonna 2012. Tämän kauden kilpailuissaan tamma on ollut varmassa vedossa ja vain kaksi kertaa se on jäänyt totosijojen ulkopuolelle. Toukokuussa Noriko sijoittui kolmanneksi Kuopiossa ravatussa Savo-ajossa ja samaan sijoitukseen päättyi myös St. Michelin Tammatähti.

Pelikka

Peli-Jasser – Majvor – Poika-Siro

Kuva: Terhi Piispa-Helisten

 • Omistaja: Vesa Kaksonen, Savonlinna
 • Kasvattaja: Vesa Kaksonen, Savonlinna
 • Valmentaja: Vesa Kaksonen, Savonlinna
 • Ohjastaja: Markus Dahlström
 • Hoitaja: Vesa Kaksonen

Pelikan nousu tammaparhaimmistoon käynnistyi toden teolla viime vuonna, jolloin tamma ansaitsi palkintorahoja 38 000 euroa. 10-vuotias tamma on menestynyt erityisen hyvin talvikuukausien Toto75-lähdöissä. Vesa Kaksosen kotikasvatin arvokkain voitto on tämän vuoden helmikuulta, jolloin se voitti Kohti Kultaa-divisioonafinaalin Oulussa. Finaaliykkösen jälkeen Pelikka ei ole päässyt voiton makuun, mutta kesä- ja heinäkuun starteissa tamma on osoittanut kunnon olevan kohdillaan. Pelikan ohjissa nähdään Kuopiossa Markus Dahlström – Amatööriohjastajien Suomen ja Pohjoismaiden mestari.

Saaga S

Turo – Aava S – Aatami

Kuva: Terhi Piispa-Helisten

 • Omistaja: Ilkka Pyysalo, Taipalsaari
 • Kasvattaja: S. Keskimaunu,  & J. & J. Keskimaunu, Keminmaa
 • Valmentaja: Ilkka Pyysalo, Taipalsaari
 • Ohjastaja: Matti Nisonen
 • Hoitaja: Milla Pyysalo

Vuonna 2011 kilpailu-uransa aloittanut Saaga S on noussut vauhdilla sarjoissaan. Lahjakas ja nopea tamma on osoittanut venyvänsä tehtävien koventuessa, joskin kokemusta avoimista tammalähsöistä on kertynyt vielä vähänlaisesti. Tähän mennessä arvokkaimman voittonsa 7-vuotias Saaga S saavutti Vermon Finlandia-päivänä ravatussa Kohti Kultaa-divisioonafinaalissa, jossa se vei yllättäjänä 10 000 euron suuruiset ykkösrahat. Ennätyksensä 1.22,7 tamma saavutti Mikkelin Toto75-raveissa kesäkuun alussa. Saaga S on kuningatarkilpailun ensikertalainen ja sen sijoittuminen kärkipäähän tulisi vielä yllätyksenä.

Sirun Valpuriina

Kuva: Ilkka Nisula

Pajatso – Vapun-Siru – V.T. Ajatus

 • Omistaja: Anu Hyytiäinen, Jämsä
 • Kasvattaja: Jorma Leppänen, Virrat
 • Valmentaja: Aimo Vuorisalo, Jämsä
 • Ohjastaja: Jouni Törmänen
 • Hoitaja: Anu Hyytiäinen

Hallitseva ravikuningatar Sirun Valpuriina kamppailee seppeleestä nyt kolmatta kertaa. Ensiesiintyminen Teivon vuoden 2011 kuningatarkilpailussa toi heti kokonaiskilpailun kakkossijan ja viime vuonna Mikkelissä oli jo täysosuman vuoro. Tuolloin jämsäläistamma ratkaisi kilpailun edukseen pitkällä päätösmatkalla. Sirun Valpuriinan kilpailukausi käynnistyi tänä vuonna helmikuussa ja talvella tamma sijoittui kolmanneksi Joensuun Karjalainen-ajossa. Sirun Valpuriina palasi parin kuukauden tauon jälkeen tositoimiin kesäkuussa ja kilpailut ovat sujuneet siitä lähtien nousujohteisesti. Kuninkuusravikuntoaan tamma viimeisteli Mikkelin St. Michel-ravien avoimen tammalähdön voitolla.

Vislakka

Kuva: Viivi Huuskonen

Kuva: Viivi Huuskonen

Viesker – Turlakka – Turo

 • Omistaja: Tomi Saarinen & Annamari Sipilä, Sahalahti
 • Kasvattaja: Maatalousyhtymä Tuomaala, Lapua
 • Valmentaja: Jouni Miettinen, Pori
 • Ohjastaja: Mika Forss
 • Hoitaja: Taina Miekka

7-vuotias Vislakka on kesäkauden todellinen yllättäjä tammapuolella. Kemun Tutun tallikaveri aloitti Jouni Miettisen valmennuksessa keväällä ja kesäkuussa tamma otti jo kaksi tyylikästä ykkössijaa. Juhannusviikolla Vislakka väläytti osaamistaan Vermon avoimessa tammalähdössä sekä Kokemäen kovassa tasoituksessa, mutta kummallakin kertaa laukka vesitti menestyshaaveet. Kokemäellä tamma haastoi ennen loppusuoran haparointiaan jopa itsensä ravikuningas Erikassonin. Vislakka antoi lopullisen näyttönsä Kuopion kuningatarkilpailuun voittamalla heinäkuun alussa 3100 metrillä ravatun A.V. Marttilan Tammasarjan Vermossa. Ensikertalainen ei kuvia kumartele Kuopiossa!

Wizard Stina

Hovi-Ari – Kihin-Siru – Kihin-Muisto

Kuva: Ilkka Nisula

 • Omistaja: Wizard Stable, Mikkeli
 • Kasvattaja: Irma hirvonen & Mikkelin Fysioterapia Oy, Mikkeli
 • Valmentaja: Pasi Hirvonen, Mikkeli
 • Ohjastaja: Pasi Hirvonen
 • Hoitaja: Milla Hirvonen

Epävarma, mutta hyvän kapasiteetin omaava Wizard Stina kuuluu kuningatarkisan ensikertalaisiin. Viitteitä Mikkelin tamman kyvyistä saatiin jo viime vuonna, jolloin se oli jo ehdolla kotiratansa kuningatarkilpailuun. Tuolloin Wizard Stina jäi kuitenkin vielä varahevoseksi. Tänä vuonna valitsijoiden vaakakuppi kallistui tamman puolelle kesä- jaheinäkjuun hyvien esitysten perusteella. Autoennätyksensä 1.23,4 Wizard Stina ravasi laukanneena Mikkelissä kesäkuun alussa ja kunu lopulla tamman volttiennätys korjaantui Suur-Hollola-ajossa lukemiin 1.24,7. Kuopion kuningatarkilpailussa rima tulee olemaan korkealla ja varsinkaan harha-askeliin ei ole varaa.

Yllin Kyllin

Turo – Kyllin Hyvä – Kihin-Muisto

Kuva: Eija Nissinen

 • Omistaja: Merkkari Talli, Orimattila
 • Kasvattaja: Sanna Aaltonen, Asikkala
 • Valmentaja: Teemu Okkolin, Orimattila
 • Ohjastaja: Teemu Okkolin
 • Hoitaja: Henna Halme

11-vuotias Yllin Kyllin on mukana kuningatarkisassa ensimmäistä kertaa. Koko uransa ajan tamma on tunnettu kyvykkäänä menijänä, ja kaiken onnistuessa se voi tuoda lisäväriä myös Kuopion kilpailuun. Suomenhevosiin erikoistuneen Teemu Okkolinin valmentama Yllin Kyllin on ottanut tänä vuonna kaksi ykkössijaa Toto75-lähdöissä ja jälkimmäinen näistä tuli 6000 euron ykköspalkinnolla ravatusta tammalähdöstä Oulussa. Kuninkuusravehini Yllin Kyllin viimeisteli Mikkelin vauhtimaililla heinäkuun puolivälissä, jolloin se juoksi ennätyksensä 1.22,5.

Katso myös

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuningas- ja kuningatarkandidaattien esittelyt

 1. Paluuviite: King and queen candidates 2013 | National Treasure

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s