Vuoden parhaat 2001

Suomenhevosliiton palkitsemat parhaat suomenhevoset 2001

Hanna Salonen

Esteratsastus: Pellervo

Mustanpuhuva ori Pellervo on ollut Tiina Pasilan omistuksessa lähes varsasta saakka. Syyksi omistaja kertoo sen, että Pellervo on liian kallis – hevonen olisi kyllä myyty sopivalle ostajalle sopivalla hinnalla. Luonteeltaan Pellervo on niin kiltti, ettei sitä oriksi heti huomaisikaan.

Kotona sitä on pidetty talvella suurehkossa laumassa, jonka se on ottanut komentoonsa ja suojeluunsa. Huolestuneella hörähdyksellä se kontrolloi tapahtumia, jos jokin tuntuu olevan hullusti. Kerran se otti puolivuotiaan orivarsan erityiseen suojeluunsa, kun tämän emä jouduttiin lopettamaan.

Lauma on Pellervolle tärkeä elementti, joka pitää sen rauhallisena. Sen täytyy saada nähdä muut hevoset. Kotona Pellervo on ainoana orina itseoikeutettu pomo, mutta kilpailuissa se ei alun touhottamisen jälkeen muille uhittele. Tulevaisuudessa Pellervolle katsellaan kilpailuja ja myös pientä siitostoimintaa on. Silkka kotona oleilukin on orille mahdollinen tulevaisuuden näkymä.

* 13-vuotias ori
* i.Rakkari, e. Martta, ei. Erä-Kimo
* SH-estemestari 2001
* omistaja Tiina Pasila, Ahlainen
* kasvattaja Kristiina Laukkanen, Tuusniemi
* ratsastaja Minna Nikmo

Viisivuotiaat orit ja ruunat: Totemi Rok


o. Totemi Rok & Pertti Rantala

Suuren tallin asukkina ja sopeutuvana hevosena Totemi Rok ei ole päässyt kehittämään itselleen erikoisia tapoja tai piirteitä. Se ei myöskään aseta arvojärjestykseen ihmisiä jotka sitä hoitavat. Muihin hevosiin Totemi Rok suhtautuu varauksella, vaikka vilkas ja eloisa hevonen onkin. Se on ollut Pertti Rantalan tallissa varsasta saakka, joten kasvattaja on voinut seurata oriinsa kehittymistä sekä luonnollista aikuistumista, joka on ilmennyt kilpailujen myötä. Myös valmennuslenkeillä ori on rauhallisempi kuin varsana. Nykyään se malttaa jo kävelläkin!

Hevosta ei ole haluttu myydä, koska jo kaksivuotiaana näki, ettei siitä myymällä saisi sellaista hintaa kuin radoilla tulisi tienattua. Myynti ei tulevaisuudessakaan näytä todennäköiseltä vaihtoehdolta. Tuleva kesä keskitytään siitostoimintaan ja seuraavat kilpailut ovat edessä aikaisintaan ensi syksynä. Totemi Rokin elämää raviuran jälkeen ei luonnollisesti ole vielä suunniteltu, asia riippuu myös Rok-tallin silloisesta hevostilanteesta.

* 6-vuotias ori
* i. Teme, e. Totina, ei. Totilo
* Derby-voittaja 2001
* omistaja ja kasvattaja Rok-talli Ky, Kaustinen

Vanhemmat tammat: V.H. Suvitar


t. V. H. Suvitar

Hallitseva ravikuningatar V.H. Suvitar tietää asemansa myös kotitallissa. Muilla hevosilla ei ole sen heinäkasalle asiaa.

Kuningatar on kuitenkin helppo käsitellä ja kiltti luonteeltaan. Se on rauhoittunut paljon sitten varsavuosien, jolloin se oli omistajansa sanojen mukaan aika pippurinen tapaus. Seppo Tammelin opettikin tulisen varsansa tästä syystä vasta kolmevuotiaana ajolle. Nykyään tulisuus tulee esiin vain ravipaikoilla ärhäkkänä kuopimisena.

V.H. Suvitar oli varsana myynnissä ja siitä hieroivat kauppaa mm. menestyvä omistajayhdistelmä Ahokas & Tuunanen. Hintapyyntö – 20 000 mk – oli kuitenkin miehille liian kova. Koelähdön ja muutaman startin jälkeen tamma ei ole enää myynnissä ollutkaan. Tulevaisuus tuo V.H. Suvittarelle startteja niin kauan kuin ne sille maistuvat ja kun ravit eivät sitä enää huvita, odottavat varsalaitumet tammaa kotona.

* 11-vuotias tamma
* i. Vokker, e. H.P. Hilla, ei. Hilu
* ravikungatar 2001
* omistaja ja kasvattaja Seppo Tammelin, Oittila

Viisivuotiaat tammat: Turon Palma


t. Turon Palma

Persoonallinen vanhan ajan hevosmies Erkki Ahtorinne osti Turon Palman heti vieroituksen jälkeen. Sen kasvattaja Raimo Kähö oli tehnyt Turon Palman varta vasten Ahtorinteelle, vaikka hän silloin olikin sitä mieltä, ettei halua Vilkeron lisäksi toista hevosta.

Kun tamman kasvattaja oli muutaman kerran kertonut varsan odottavan hakijaansa ja Ahtorinne lopulta meni sitä katsomaan, tarttui hevonen hänen mukaansa. Sen jälkeen se onkin ollut yhden miehen hevonen ja jopa mustasukkainen omistajastaan. Tunne taitaa olla molemminpuolinen, sillä Erkki Ahtorinne mainitsee vaimon olevan hänen elämässään ykköstilalla, mutta Turon Palman tulevan hyvänä kakkosena.

Omistajansa mielestä Turon Palma on kaikin puolin mainio hevonen. Se on sekä ihmisten että hevosten kaveri. Tamman tulevaisuus meneillään olevan kilpauran jälkeen on avoin. Ties vaikka Ahtorinne lahjoittaisi sen Raimo Kähölle siitostammaksi. Hänhän näyttää kasvattavan hyviä hevosia.

* 6-vuotias tamma
* i. Turo, e. V.T. Palma, ei. V.T. Ajatus
* Villimiehen tammakilpailun voittaja 2001
* omistaja Erkki Ahtorinne, Vainikkala
* kasvattaja Raimo Kähö, Lappeenranta

Neljävuotiaat tammat: Vinkein


t. Vinkein

Vinkein on varsin kovaluontoinen tamma. Se ei siedä omistajansa Arto Jahnssoninkaan taholta minkäänlaista hellittelyä, vaikka hän on hoitanut ja valmentanut tammaa koko sen eliniän. Kuten Jahnsson asian ilmaisee, Vinkein ei ymmärrä juuri muun kuin syömisen ja juoksemisen päälle.

Tallin muut hevosetkin ovat todenneet tamman luonteen kovuuden ja väistävät tätä pienestä korvien luimistuksesta. Hoivaamiseenkin taipuvainen puoli Vinkeinistä kuitenkin löytyyy: viime kesänä se otti hoitoonsa pikkuvarsan, jonka emä kuoli. Vinkein puolusti varsaa sekä huolehti siitä, ja nyt vuotiaaksi tuleva varsa on edelleen hoivaajansa paras kumppani.

Arto Jahnsson on myös kasvattanut Vinkeinin ja kertoo, ettei tamma ole juurikaan muuttunut aikuistuessaan. Sen erikoisen luonteen huomasi jo varsana. Tosin raveissa Vinkein turvaa ja luottaa omistajaansa.

Arto Jahnsson uskoo, että jos Vinkein kehittyy nykyistä tahtia, hänellä on käsissään tamma kuningatarkilpailuun. Kilpailu- uransa jälkeen Vinkein jäänee kotiin siitostammaksi, jos Jahnssonin tallissa silloin hevosia on.

* 5-vuotias tamma
* i. Vinkaus, e. Sirutuisku, ei. Siruluonto
* Kriterium-voittaja 2001
* omistaja ja kasvattaja Arto Jahnsson, Harjavalta

Vanhemmat orit: Santeri Dahlia

Santeri Dahlian liikkeistä ja luonteesta pääteltiin jo kaksivuotiaana, että siitä tulisi tavallista parempi hevonen. Se on aikuistunut noista ajoista ja vähentänyt ylimääräistä touhottamista, mutta hyvän hevosen piirteet ovat vain vahvistuneet.

Santeri Dahlia on helppo käsitellä, mutta se haluaa itseään kohdeltavan kuten kuningasta pitääkin. Se nauttii ihmisten huomiosta ja vaatii että se esim. ruokitaan ennen tallin muita hevosia.

Tutut hevoset ovat Santeri Dahlialle tärkeitä ja sillä onkin aina raveissa seurana joku kotitallin hevonen. Santeri Dahlian kilpailu-uran jälkeen se pidetään kotona siitosoriina. Ja kun vihreämmät laitumet kutsuvat, ori haudataan Kauhasten kotipihaan.

* 8-vuotias ori
* i. Teme, e. Suikun-Likka, ei. Suikku
* ravikuningas 2001
* omistajat Jan ja Kauko Kauhanen, Iisalmi
* kasvattaja Kauko Kauhanen, Iisalmi

Kenttäratsastus: R.T. Kajaus


o. R. T. Kajanus

R. T. Kajaus asustaa muutaman kymmenen hevosen tallissa ainoana orina ja pitää kaikkia muita hevosia laumanaan, jota sen on vahdittava ja pidettävä komennnossa. Sen ego on valtava, eikä se pelkää juuri mitään. Tästä huolimatta sitä käsiteltäessä ei ole ongelmia, vaan se on naisen hevonen ja luonteeltaan hyvin seurallinen, kuten sen omistaja Laura Leppäkorpi luonnehtii. Välillä sitä tosin joutuu muistuttamaan, ettei se yritä komennella muita hevosia.

Laura Leppäkorpi on hoitanut Kajausta viisivuotiaasta ja osti silloisen hoitohevosensa sen ollessa seitsemän vuotias. ”En minä sitä ikinä pysty myymään”, hymähtää hän kysyttäessä R.T. Kajauksen tulevaisuudesta. Hän osti hevosen alun perin harrastukseksi, ei kilpahevoseksi. Mentyään kerran kisoihin kokeilemaan, hän totesi siellä sujuvan yllättävän hyvin, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Viime aikoina R.T. Kajausta on haitannut kipeä jalka, mutta se on nyt parantunut, joten kilpailukesä on edessä.

* 10-vuotias ori
* i. Toto, e. E.T. Purje, ei. Erilo
* SH-kenttämestari 2001
* omistaja ja ratsastaja Laura Leppäkorpi, Tampere
* kasvattaja Riitta Torpo, Ruokolahti

Valjakkoajo: Jehun Viima


t. Jehun Vilma

Ypäjän hevosopistolla majaileva Jehun Viima on arka tamma. Se suhtautuuu varauksella vieraisiin hevosiin ja ihmisiin, mutta kun se johonkuhun oppii luottamaan, on se todella uskollinen ystävä.

Se tottelee ja seuraa vapaana ollessaan omistajaansa paremmin kuin moni koira, toteaa Eeva Lehtonen. Jehun Viima on ollut hänellä kuusivuotiaasta saakka. Tänä aikana se on rauhoittunut ja oppinut luottamaan omistajaansa. Alussa se oli arka ja hermostunut, olihan se siihen asti vaihtanut omistajaa kerran vuodessa.

Jehun Viima on helppo hevonen, joskin se osaa myös osoittaa mieltään: Jos vaikkapa sen karsinanaapuriksi tuodaan epämiellyttävä hevonen, se alkaa meluta, pöllyttää puruja ja jättää syömättä. Selvä merkki siitä, että Jehun Viima keskittyy, on sen huulten läpsyttely. Tämä tapa sillä on ollut varsasta asti.

Tänä kesänä tammalla tähdätään elokuussa oleviin valjakkoajon MM-kilpailuihin. Kilpailu-uran jälkeenkin Jehun Viima jää Eeva Lehtoselle. Sen myynti ei tule kysymykseenkään.

* 18-vuotias tamma
* i. Jonnen-Jehu, e. Lähtö-Tella, ei. Poika-Lähtö
* Valjakkoajon SM-kakkonen 2001
* omistaja Eeva Lehtonen, Ypäjä
* kasvattaja Toivo Palovaara, Tornio
*ajaja Heidi Sinda

Neljävuotiaat orit ja ruunat: Vilinän Vilperi


o. Vilinän Vilperi

Nelisen vuotta sitten Kaija Ratia komensi miestään myymään juuri ostamansa vuotiaan orivarsan puolikkaan. Muutamaa päivää myöhemmin hän oli täysin myyty nähdessään Vilinän Vilperin käyskentelevän heitä kohti tallin ovesta. ”Rakkautta ensi silmäyksellä” Kaija Ratia kuvailee.

Myöhemmin Vilinän Vilperin toinenkin puolikas onnistuttiin saamaan hänen nimiinsä. Ori on hänen ja miehensä ensimmäinen hevonen ja he ovat opetelleet sen kanssa ravipuuhat ja samalla opettaneet varsan kärsivälliseksi ja ihmisrakkaaksi. Vaikka Vilinän Vilperi nykyään tallilla näyttääkin voimakkaan tahtonsa ja taistelee johtajan paikasta tallin toisen orin kanssa, on se edelleen omistajansa rapsuteltavissa ja hyväiltävissä.

Nyt Vilinän Vilperillä on jalkaongelmia. Kun ne on saatu kuntoon, toivotaan että starttiin päästään loppukesällä. Kauden päätähtäin on kotiradan Killerin Derby.

* 5-vuotias ori
* i. Jaanen Suikku, e. Sintin Vilinä, ei. Viltter
* Pikkupelimanni-voittaja ja Kriteriumin kakkonen 2001
* omistaja Kaija Ratia, Jyväskylä
* kasvattaja Markku Uustalo, Istunmäki

Kouluratsastus: Taival

Suomenhevosliiton palkitsemien parhaiden suomenhevosten jutut koonnut ja kirjoittanut Hanna Salonen ei onnistunut saamaan Taipaleesta tietoja, sillä hevosen omistaja kertoi olevansa vain sponsori ja ratsastaja oli juttuja tehtäessä Tanskassa. Pahoittelemme tilannetta, tässä ovat kuitenkin orin tiedot.

* 15-vuotias ori
* i. Lokker, e. Elva, ei. Pyräys
* SH-koulumestari 2001
* omistaja Sinikka Vuola, Ypäjä
* kasvattaja Valtion hevosjalostuslaitos, Ypäjä
* ratsastaja Mikaela Lindh-Lamminen

Työhevoset: V.S. Pontus

Työmestari V.S. Pontus on vuoden palkittu työhevospuolella.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s