Viisastenkiveä etsimässä

Julkaistu SuomenhevosSanomissa 1/2002

Viisastenkiveä etsimässä

tiinaruotsalaMitä minä saan, jos liityn suomenhevosliittoon? Tämä kysymys jäi soimaan viime kuninkuusraveista Turussa, kun ihmiset kävivät tutustumassa Suomenhevosliiton kojuun. Valitettavasti en voinut luvata suuria etuisuuksia ja bonuskortteja, vaan saatoin vain tarjota vastakysymyksen: Mitä suomenhevonen saa, kun liityt suomenhevosliittoon?

Suomenhevosliitto on nuori ja aatteellinen järjestö, joka toimii vain ja ainoastaan oman rotumme hyväksi. Tarvitsemme suomenhevosen kasvattajia ja tarvitsemme rodun käyttäjiä, jotta kansallisaarteemme säilyy ylipäätään elinvoimaisena rotuna. Me kunnioitamme alan harrastajaa yhtä lailla kuin rautaista ammattilaista. Me kunnioitamme myös muita hevosalan ihmisiä huolimatta siitä, minkä hevosrodun he ovat valinneet.

Vaikka raviurheilu korostuukin toiminnassamme, arvostamme yhtä lailla suomenhevosta työhevosena, vetokilpailuissa, pienhevosena sekä ratsuna. Tosiasia kuitenkin on, että raviurheilu on pitänyt suomenhevosen hengissä. Kuinka käy tulevaisuudessa, sitä ei kukaan voi ennustaa. Niinpä kaikki, mikä koituu suomenhevosen hyväksi on vain hyväksi.

Jäsenistö toivoisi enemmän alueellista toimintaa, mutta tällaisen käynnistämiseen me tarvitsemme enemmän jäseniä ja toisaalta aktiivisia alan ihmisiä. Ajatus kaikkivoivasta hallituksesta, jossa kymmenkunta ihmistä oman päivätyönsä ja arkensa ohessa pyörittää valtakunnallista liittoa ympäri Suomea koulutustilaisuuksineen ja aluetoimikuntineen, on yhtä mahdoton kuin että suomenhevonen lentelisi kauniilla kesätaivaalla.

Toki hallitus tekee sen, minkä voimavaroiltaan voi, mutta toivoisin, että jokainen liiton jäsen aktivoituisi ja ottaisi esimerkiksi tavoitteeksi hankkia kuluvan vuoden aikana edes yhden uuden jäsenen. Näin jäsenmäärä tuplaantuisi. Toivoisin myös, että jokainen jäsen muistaisi maksaa oman jäsenmaksunsa. Yhdistyslain mukaan jäseniä ovat vain jäsenmaksun maksaneet ja heillä on liitossa myös äänivalta. Jäsenmaksunsa maksamatta jättäneet putoavat automaattisesti pois jäsenrekisteristä.

Suomenhevosliitossa on vuoden teemana kasvattaja. Niinpä SuomenhevosSanomatkin keskittyy jalostukseen ja kasvatukseen. Ilman kasvattajia, meiltä loppuvat hevoset. Toisaalta ilman käyttäjiä, meiltä loppuvat kasvattajat.

Jokainen suomenhevonen on laulun arvoinen, jokainen suomenhevonen on tärkeä. Suomenhevonen on eläimenä rehellinen, vilpitön ja yhteistyöhaluinen. Tästä me suomenhevosen tukijoukotkin voisimme ottaa oppia. Että toimiessamme suomenhevosen puolesta olisimme rehellisiä, vilpittömiä ja yhteistyöhaluisia.

Tiina Ruotsala
tiina.ruotsala@kpk.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s