Suomenhevosten monté-SM kuuluu kunkkareihin

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2005

Suomenhevosten SM-monté kuuluu kunkkareihin

Monte-yhdistyksen hallituksen jäsen ja suomenhevoshenkilö Noora Järvinen iloitsee vilpittömästi siitä, että suomenhevosten montén Suomenmestaruus ratkotaan Suomen suurimman suomenhevosjuhlan kuinkuusravien kuninkuusravien yhteydessä.

Järvinen kiittelee niin Suomenhevosliittoa, Suomen Hipposta kuin Seinäjoen kuninkuusravien järjestäjiä. Kaikki kun olivat sitä mieltä, että kisa kuuluu aidosti kuninkuusravien yhteyteen. Haastattelun aikana Järvinen liittyykin Suomenhevosliiton jäseneksi.

Koska nykyään montéta ravaavaat monet 75-tason ravurit, jää osa huipuista luonnollisesti pois, sillä ne ravaavat itse kuninkuus- tai kuningatarkilpailussa. Tämä ei Järvistä harmita, sillä montén arvostusta on nostettu menestyksen myötä. Vasta siinä vaiheessa, kun radalle tulevat esittelyyn 75-tason ravurit ratsastaja selässä, alkavat ne happamimmatkin epäilevät tuomaat myöntää, että montékin on varteenotettava kilpailumuoto.

– Onhan meillä tänä päivänä kilpailleet montéta muun muassa Hovin Papitar, Vieskerin Vire, Vistaari, Arliina, Soska, Jaken Sutki, Valtin Veku, Patroska, Plantom, Kiraus, Pilven Humu, Postin Eila, Orapon, Taikova, Ville-Kiitäjä, Petrus Rok, luettelee Järvinen ensimmäiseksi mieleen nousevia hevosia.

– Viime vuonna meillä osallistui yli sata suomenhevosta montélähtöihin ja tämän kuluvan vuoden aikana meille on jo tullut monta uutta hyvää hevosta lisää.
Noora Järvisellä on ollut hevosia parikymmentä vuotta ja näitä hevosia on aina treenattu myös selästä. Niinpä oli aika luontevaa, että kun suomenhevosten monté alkoi nostaa päätään, oli mukana radalla Järvisen tallin hevosia.

Yksi menestyjistä oli 24-aikainen ori Kiraus, joka parhaimmillaan nousi SM-finaalissa pronssille. Nykyisin Kiraus viettää jo eläkepäivä vain siitosorin tehtävät ”rasitteena”. Noora Järvinen ei malta olla kehaisematta Kirauksen ensimmäistä varsaa, joka on nyt viisivuotias ja vaikuttaa aikamoiselta tykiltä. Tämä tykki, Ekin Karaus on nykyään Jaakko Jylhän valmennuksessa ja karauttelee aikamoisia kyytejä kärryjen edessä. Kuka tietää, vaikka tulevaisuudessa myös monté starteissa?

Montén voi aloittaa milloin vain. Järvinen kertoo helmikuussa talliin tulleesta kymmenvuotiaasta ravurista, jolla ei koskaan oltu ratsastettu. Nyt sillä on jo montésta totosijoja. Järvinen toteaakin, että jos suomenhevonen on järkevä ja toimii kärryiltä, niin eipä se juuri enää kulmiaan kohauttele vaikka ohjastaja nouseekin kärryiltä selkään.

–Toimivan suomenhevosen opettaminen ratsastukseen, ei vaadi ihmiseltä enää paljoa.
Montén aloitusvarusteisiinkaan ei uppoa omaisuuksia, sillä mukaan voi lähteä tavallisella yleissatulalla ja ohjat voivat olla ratsuohjet, kunhan ne ovat kestävät. Sinänsä monté-ohjatkaan eivät ole niin kovin kalliit, ja niiden avulla on helpompi hallita suomenjyskyä, jolla on kovat menohalut.

– Samoissa jalkasuojissa ja päävehkeissä ne juoksevat kuin ravikisoissakin. Aika moni käyttää kuitenkin etujaloissa patjoja ja pinteleitä sekä polvisuojia. Raviratsastus käy hevosen etujaloille, onhan sillä ratsastajan paino selässä.

Aika moni käyttää myös verkkoja, sillä ravatessa roiskuu vielä enemmän kun hevosten välissä ei ole kärryjä. Lisäksi montéta kannattaa treenata ennen kisaan tuloa. Vaikka Järvinen kannustaa ihmisiä rohkeasti mukaan, hän muistuttaa, että puolikuntoisena ei selkään kannata nousta. Monté vaatii ratsastajalta hyvää fyysistä kuntoa.

No, kevennetäänkö siellä selässä?
– Itse en henkilökohtaisesti kevennä, sillä minusta se helposti häiritsee hevosta. Mutta tilanne on arvioitava hevoskohtaisesti. Itse ratsastan kevyessä kenttäistunnassa, mutta keventämättä voi mennä myös perinteisellä tyylillä, jossa jalustimet ovat pidemmät ja ratsastaja nojaa taaksepäin.

Tiina Ruotsala

Faktaa

Monté eli raviratsastus on ravikilpailumuoto, jossa hevosen ohjastaja istuu kärryjen sijasta satulassa. Suomennos raviratsastus kuvaakin siis hyvin lajia, joka yhdistää ravikilpailut ja ja kilparatsastuksen. Montén kotimaa on Ranska, jossa ensimmäinen monté-lähtö ajettiin jo vuonna 1836.

Suomen Monte-ohjastajat ry perustettiin vuonna 1990, jäsenmäärä kasvaa vuosittain. Yhdistys tekee kilpailumuotoa tutuksi yhteistyössä muiden hevoalan tahojen kanssa ja jakaa tietoa lajista kaikille siitä kiinnostuneille ikään ja sukupuoleen katsomatta järjestämällä muun muassa kursseja ja luentoja.

Ensimmäinen virallinen montélähtö ajettiin vuonna 1979 Vermossa lämminverisillä, ja vuotta myöhemmin oli suomenhevosten vuoro. Vuonna 1991 ajettiin lämminveristen ensimmäinen SM-kilpailu ja suomenhevosten SM-monté vuonna 1999.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s