Suomenhevostammojen aateli osa 1: 1947-1951

Tervetuloa parhaiden suomenhevossukujen pariin! Tästä alkaa jonnekin hamaan tulevaisuuteen asti ulottuva kirjoitussarja suomenhevostammoista ja tammaperheistä. Tarkoituksena on esitellä kaikki vähintään kolme tähtijuoksijaa jättäneet huippuperiyttäjätammat. Tuo joukko lisääntyy vuosittain noin kahdellakymmenellä uudella yksilöllä, joten kirjoitussarjan lopussa kyseinen tammajoukko lienee jo yli viidensadan.

Vuoden 2010 loppuun mennessä oli Suomeen syntynyt kaiken kaikkiaan 455 suomenhevostammaa, joilla kaikilla oli vähintään kolme alle 1.30 kilometriajan juossutta jälkeläistä. Allekirjoittanut kirjoitti vastaavan kirjoitussarjan Hevosmaailma-lehteen vuosina 1998-2001, joten kyseessä on samalla myös aiheen uusi päivitys.

Tarkoitus on noudattaa samaa (toivottavasti hyväksi havaittavaa) kaavaa tammojen esittelyssä. Ensin jokaisen yksittäisen osan tammat esitellään taulukon muodossa ja tämän jälkeen jokaiseen tammaan ja sen jälkipolviin pureudutaan muutaman rivin luonnehdinnalla. Tekstissä vähintään kolme tähtijuoksijaa jättäneiden tammojen nimet on lihavoitu janiiden jälkipolvien alle 1.30 juosseiden nimet on kursivoitu. Joidenkin tammojen ja sukujen kohdalla tekstiä on vain muutamia rivejä, joidenkin laajalle levinneiden sukujen kohdalla niukkasanaisuus on mahdotonta.

Taulukko 1

tamman s. enn. tj. j. i. e. ei. tp/el
AARONIN-TYTTÖ 1947 31,4 3 5 Eri-Aaroni Loora Erkka Loora (yh 5015 AA)
KASUN-MAINE 1949 39 3 8 Kasu Kreeta Sattuma Kasun-Maine (yh 61781 Valio)
ALOTIN 1951 ei enn. 3 7 Lähetin Alokki Murto Jalon-Ulla (2755-V)
ARO-LIKKA 1951 38,1 4 8 Aromus Salama Pyryttäjä Auli (71-EP)

AARONIN-TYTTÖ (yh 61661 AA)

Täysin ansaitusti liikkeelle lähdetään kuninkaallisen ravurin ja kuninkaallisen periyttäjän Eri-Aaronin tyttärellä. Vuonna 1947 syntynyt Aaronin-Tyttö juoksi itse ennätyksekseen mainion 31,4. Aaronin-Tytön viidestä jälkeläisestä neljä saavutti emäänsä paremman ennätyksen ja näistä kolme puhkaisi tähtijuoksijarajan.

Esikoiseksi vuonna 1953 syntynyt Vara (Murtovara) saavutti ennätyksen 29,1a. Ori oli myös tärkeä lenkki harvalukuisessa isälinjassa, joka on luonut myöhemmin sellaiset valiojuoksijat kuin Jalo (iii. Vara), Varan-Vippe (ii. Vara), Veto-Vihje (iii. Vara), Jalonen (iiii. Vara) ja Ailov (iiiii. Vara). Sopii toivoa, että isälinja saisi tulevaisuudessakin mahdollisuuden!

Hyvin onnistuivat siitoksessa myös muutkin Aaronin-Tytön pojat: huippujuoksija Hovin-Avain 30,4a on valiojuoksija Voltin emänisä, toinen huippujuoksijapoika Huoli 32,2a on vain kahden jälkeläisensä välityksellä kolmen tähtijuoksijan emänisä ja pojista nuorin, tähtijuoksija Huvilon 29,8a (Erilo) yksitoista jälkeläistä käsittävään perikuntaan kuuluu mm. tähtitamma Riemu, joka kuuluu myös tämän kirjoitussarjan aatelitammoihin.

Paras Aaronin-Tytön jälkeläisistä oli kuitenkin tamma. Tytön-Huivi (Purje) kuului 60-luvun lopun ja 70-luvun alkupuoliskon parhaisiin suomenhevostammoihin osallistumalla kuusi kertaa kuningatarkilpailuunkin. Näin jälkeenpäin ajatellen oli suuren suuri harmi, että Tytön-Huivi jäi emänsä ainoaksi tyttäreksi, sillä senkin jälkipolvista löytyy talenttia.

Tytön-Huivin viidestä jälkeläisestä kolme oli saman tallin huippujuoksijaori Veijarista. Näistä vanhin, vuonna 1979 syntynytHuiveri juoksi 27,0a kahden muun jäädessä 30,5a ja 58,3 tuloksiin. Tästä eteenpäinkin tammalinja jatkui kapeana, sillä Huiveri oli ainoa emänsä varsonut tytär.

Huiverin jälkeläistö on jo laajempi. Kolmen tyttären jälkeen tamma varsoi vielä neljä orivarsaa. Tyttäristä Ruutu-Huivi(Ruutu-Poika) on peräti valiojuoksija 24,2a-ajallaan. Pojista Syykkaus (Suikku) juoksi 25,9a ja kaksi muuta saavutti huippujuoksijaennätyksen. Ruutu-Huivi ja sen sisko Super Armi ovat jättäneet huippujuoksijavauhtia. Niiden jälkeläistössä on jo mukavasti tammoja, joten voi olla, että tästä tammasuvusta kuullaan tulevaisuudessa menneitä aikoja enemmän. Kaiken kaikkiaan kyseinen tammaperhe (Loora yh 5015 AA) on jättänyt kuusi tähtijuoksijaa tähän mennessä.

KASUN-MAINE (yh 61781 Valio)

Tammaperhe/emälinja nimetään suvun ensimmäisen kantakirjatamman mukaan. Kyseistä kantatammaa – ja varsinkin nimekästä sellaista – käytetään hevosta mainostavana nimenä, vaikka kyseinen kantatamma saattaisi olla vasta hevosen kymmenes emä. Eihän nimekkäästä tammaperheestä haittaa ole, mutta toisinaan sitä korostetaan liikaakin. Itse en valitsisi siitostammaa emälinjan nimen mukaan ainakaan silloin kun kyseessä on suomenhevonen. Rotu on ravihevosena sen verran tuore, että huippuyksilöitä syntyy muistakin kuin vain nimekkäistä tammaperheistä. Itse tutkisin tarkasti lähiemien tuotokset.

Kasun-Maine on tammaperheensä ensimmäinen kantakirjatamma. Kyseinen emälinja näyttää jättäneen ”vain” yhdeksän alle 1.30 juossutta – täydellinen totuus tämä ei kuitenkaan ole!

Kirjattoman Kasu-oriin tytär Kasun-Maine jätti kahdeksan jälkeläistä. Näistä ero-lohkolaiset Veli-Lohko (28,1a)ja Heli-Lohko(29,8a) sekä puhemiesläinen Puhe P (29,8a) juoksivat tähdiksi. Edellisten täys- ja puoliveljet Meno-Lohko ja Kilpamies juoksivat huippujuoksijoiksi, samoin kuin myös vilperiläinen Vilkasu, jota käytettiin siitokseenkin. Tyttäriä Kasun-Maineesta jäi vain kaksi: kovaluonteinen Heli-Lohko ei varsonut ainakaan yhtään rekisteröityä jälkeläistä, mutta puhemiesläinenPuhe-Maine (47,6) onnistui mainiosti siitostammana. Sen tusinaan jälkeläiseen kuuluvat tähtijuoksijat Tempaus 28,6a (Vieteri), Artukas 27,6a (Arttu) ja valiojuoksija Maineen Tähden (24,8a) isä Vieterin-Maine 26,3a (Vieteri). Puhe-Maineen neljästä tyttärestä parhaiten onnistui resorilainen huippujuoksija Resokas, joka on emälinjansa kolmas peräkkäinen (!) aatelitamma. Resorix 28,3a (Helorix), Reson Voke 28,6 (Vokker) ja Resorilla 28,0a (Vokkerilla) ovat Resokkaan tähtijuoksijat. Resokkaan kahdesta tyttärestä vanhempi on jo varsonut, mutta tähtitamma Resorillan perillisiä odotetaan vielä.

Niin – Kasun-Maineen tammaperheessä on siis tarkan määritelmän mukaan yhdeksän tähteä, mutta, mutta… jos mukaan otetaan Kasun-Maineen siskon (molempien emä kirjaton Kreeta) Vappulin (503063) luoma haara, tähtien määräksi saadaan 20! Kasun-Maineeseen verrattuna Vappulin runsaslukuisempi jälkeläistö yhdistettynä suvun ilmeiseen lahjakkuuteen on tuottanut toistakymmentä (11) tähtijuoksijaa. Palataan Vappulin tammasukuun tarkemmin kuitenkin vasta kyseisen emälinjan tähtijuoksijoiden valossa parhaan tamman Hulinellan yhteydessä lähitulevaisuudessa. Suvun 21. tähti (Fino) tulee kolmannen Kreetan tyttären (Pirkkonen 58472) linjalta.

ALOTIN (19682 Valio)

Loistavaa Lähetin-Murto –yhdistelmää edustanut Alotin varsoi neljä ori- ja kolme tammavarsaa. Kolme sen pojista vaikutti myös siitoksessa. Koko ikänsä valtion viljajalosteita mainostanut Alko 40,5 löytyy valiojuoksijoiden luettelosta Hero II:n isänemänisänä. Jonu 29,3a (Jonne) jäi ilmeisesti ilman jälkeläistöä, mutta Merto 29,6a (Erilo) ja Keikari 29,8a (Ari) saivat mahdollisuuden. Merto on muun muassa aatelitamma Vokmain (1 vj. + 3 tj.) emänisä.

Alottimen tyttäristä varsoivat Erotar 34,1 ja Ennotin. Erottaren tusinaan jälkeläiseen sisältyvät tähtijuoksijat Ero-Viki 28,6a (Vieteri) ja P.L.Lukari 26,8a (Poika-Luonnos). Kolmesta varsoneesta tyttärestä Vipotar 40,7a on mm. mainion täyssisarusparin Turon Likka 24,4a ja Turon Loppi 22,6a (Turo) kolmas emä ja Sirve 31,5a (e. siis myös Erotar) Kiskurin26,7a (Visku) emä ja Käpän 28,4 (Vokker) emänemä.

Ennotin varsoi yhdeksän kertaa. Nopein jälkeläinen ravasi 30,6a. Jälkipolvien näytöt tosin häviävät Erottaren vastaaville. Emänemänä Ennotin on mm. Iloveille 29,9a (Veivi) sekä emänemänemänä Osamaksu-Oivalle 29,0a (Pelimies) ja H.I.Humulle28,3 (Hiluri). Ennotin on myös peräti neljäs emä tammalle Siljan 28,0a (Romeo Lax).

Alotin kuuluu runsaslukuisen perikuntansa kanssa emänemänsä Jalon-Ullan (2755-V) tammaperheeseen. Kaiken kaikkiaan emälinja on tuottanut yhteensä 30 tähtijuoksijaa.

Alottimen kaksi vuotta nuorempi täyssisko Alote on valitettavasti jo hävinnyt nykypäivän suomenhevosten emälinjoilta. Harmi, sillä tässäkin haarassa näytti spiidiä riittävän. Monien suurkilpailuiden (mm. suurmestaruus) voittaja Paavin-Poika 22,8a (Hovi-Paavi) kuului rodun terävimpään kärkeen 1980-luvulla. Alote oli valiojuoksija Redan 23,8a ja 23 tähtijuoksijan isän Paavin-Pojan emänemä. Alotteen poika Pave 31,7 on Dianan (4 tj:n emä) isä sekä valiojuoksijoiden Konna-Toimi 24,6a ja Romeo Lax 22,0a emänemänisä. Alotteen tyttären poika Aatu 27,2 (Eri-Teräs) on taas E Laatu –tamman isä. E Laatu on yhden valion ja neljän tähtijuoksijan emä. Kuin koko Alotteen haaran lahjakkuuden ja epäonnen tiivistelmänä Alotteen arilainen tytär Tinari juoksi ennätyksekseen 29,8a, muttei varsonut koskaan. Kyseisen sukuhaaran viimeinen tähtijuoksija oli 1989 syntynyt Dankus 26,3a (i. Toto, eee. Alote).

Emälinjan loput 13 tähtijuoksijaa tulevat Jalon-Ullan vuonna 1936 syntyneen tyttären Lepakon (50503) kautta. Palataan tähän haaraan tarkemmin aatelitamma Taksan (1615-78J Valio, eeeee. Jalon-Ulla) yhteydessä.

ARO-LIKKA (19672 Valio)

Vuonna 1898 syntyneen Aulin (71-EP) luoma tammaperhe/emälinja on tuottanut eniten suomenhevostähtijuoksijoita. Toiselle sadalle ulottuvan tähtijoukon valtaosa on 60 vuotta sitten syntyneen Aro-Likan (eeee. Auli) jälkipolvia. Suku on ollut numeroiden valossa vauhdikas, mitä tosin on auttanut myös sukupuun runsas haaroittuminen. Aro-Likka on nimittäin 354 hevosen suoralla emälinjalla. Näistä 75 on alittanut 1.30-rajan.

Toinen suvun tunnusmerkki vauhdin lisäksi on suomenhevosille harvinaisempi ruunikko väri. Vanhin suvun sukutauluissa näkyvä ruunikko edustaja oli Aro-Likan emänemänisä Kirma (2493). Värin edustavuutta lisättiin vielä astuttamalla Kirman tytär Kirmani Pyryttäjällä (3945), joka oli väriltään punaruunikko. Ruunikko värihän on rautiaaseen verrattuna dominoiva, joten vaikka suomenhevospopulaatio suurimmalta osaltaan onkin rautiasta, Aro-Likan jälkipolvissa ruunikoita on paljon.

Aro-Likka onnistui itsekin tähtivauhdin periyttäjänä loistavasti, sillä sen kahdeksasta jälkeläisestä puolet pääsivät tähtijuoksijoiden arvostettuun joukkoon. Yksi alitti jopa 1.25. Kyseisen valiojuoksija Vilpan kahdesta täysveljestä (Vilperi-Aro-Likka) ajattomaksi jäänyt Vimpeli oli kuulemma myös lahjakas. Lahjakkuus näkyy ainakin siinä, että Vimpeli esiintyy ravikuningas Petten emänisänä.

Vanhin Aro-Likan kuudesta tyttärestä oli Eroli 28,6a (Erilo). Kertaalleen kuninkuusraveihinkin osallistunut punaruuni tamma varsoi 11 kertaa. Nopein jälkeläinen oli etukäteen ajatellen ehkä huonoimmasta isästä. Edellä Kasun-Maineen yhteydessä esitellyn huippujuoksijaori Vilkasun poika Vilisu juoksi 28,6. Erolin huippujuoksija poika Eri-Ruska jätti isänä kolme jälkeläistä, joista yksi juoksi tähdeksi. Erolin tyttäristä neljä varsoi, mutta niiden jälkipolvissa ei tähtijuoksijoita ole.

ARO-LIKASTA ERILLAAN…

Erolin täyssisko Erilla voitti siskonsa joka suhteessa. Sen ennätykseksi jäi 70-luvulla juostu mainio 26,7a. Kuningatarkisaan tamma osallistui kolme kertaa. Selvin voitto siskosta tulee kuitenkin jälkeläistön menestyksessä. Erillan omista jälkeläisistä (11 kpl) kaksi juoksi peräti valioajan ja kuusi muuta tähtiajan. Erilla olikin pitkään eniten tähtijuoksijoita jättänyt tamma maassamme. Seuraavassa sukupolvessa vauhti on vain lisääntynyt. Esikoistytär (s. 1972) Pikku-Vila 35,2 jätti tähtijuoksijat Kiikun Helmi 28,7a (Vekseli), Kiikun-Suhina 25,5a (Vokker) ja Kiikun Packa 29,9a (Poika-Luomus). Lisäksi kymmeneen muuhun Pikku-Vilan varsaan sisältyy viisi huippujuoksijaa. Emänemän paikalla suomenhevosten sukutauluissa Pikku-Vila esiintyy muun muassa valiojuoksijoille Tuiskis 21,8a (Rokki-Tähti – Kiikun Helmi) ja Kiikun Hevonen 24,5a (Aatami – Kiikun-Pöly) sekä tähtijuoksijoilla Helmerix 26,9a (Hiluri – Kiikun Helmi), Huugo 25,1a (Vokker – Kiikun Helmi), Helmeriina27,8a (Kihin-Muisto – Kiikun Helmi), Huiskis 29,3 (Rokki-Tähti – Kiikun Helmi), Vieskerin Vissi 27,9 (Viesker – Kiikun Helmi),Kiikun Peppi 27,1a (Poika-Luomus – Kiikun-Peli), Kiikun Ihaa 25,1a (Suikun Ero – Kiikun-Pöly), Leijona 27,7 (Tiikeri – Kiikun-Suhina), Jaguaari 26,8a (Tiikeri – Kiikun-Suhina), Keinutyttö 29,6 (Turo – Kiikun Loimu), Vekkulan Leevi 26,8a (E Laatu Poika – Kiikun Venla), Vekkulan Väiski 28,8 (A.T.Vinski – Kiikun Venla) ja Hirmun Teräs 28,0a (Monsteri – Kiikun Venla). Pikku-Vilan tyttäristä siis myös Kiikun Helmi ja Kiikun Venla kuuluvat nyt esilläoleviin aatelitammoihin. Kun lisätään edellisten joukkoon vielä ne tähtijuoksijat (Iso-Arska ja Kenraali), joiden kolmas emä Pikku-Vila on, tulos on hengästyttävä.

Erillan toiseksi vanhin tytär Virilla (Vieteri) voitti isosiskonsa kilparadoilla ennätyksellään 25,3a ja osallistumalla kuningatarkisaan vuonna 1988. Myös tähtijuoksijoiden periyttäjänä Virilla onnistui kiitettävästi. Se sivusi emänsä kahdeksan tähtijuoksijan tulosta. Virillan puolentoista minuutin alittajat ovat valiojuoksijat Virturi 24,5a (Vokker) ja Virporilla24,6a (Vokker) sekä tähtijuoksijat Vitrelli 26,8 (Vokker), Japeli 26,2 (Jalo), Virtus 28,1a (Turo), Jyti 27,6a (Jäävin-Poika), Tirelli25,2a (Turo) ja Vital (28,8a (Turo). Virillan tyttärien jälkeläiset ovat vielä pääasiassa nuoria, samoin siitokseen käytetyn pojan Virturin jälkeläiset, joista tosin tähtivauhtia löytyy jo. Siihen voi mennä vielä kauan ennen kuin emä-tytär –pari Erillan ja Virillan tulos 8+8 tähtijuoksijaa lyödään!

Erillan kolmanneksi vanhin tytär V.T.Ajatar (V.T.Ajatus) juoksi ennätyksekseen 27,6a. Sen jälkeläistössä ei ole tähtiä.

Seuraavaksi Erilla varsoi kahdesti ravikuningas Vireenistä. Yhdistelmän vanhempi yksilö Erilan-Muisto saavutti suurjuoksija-ajan 36,2a. Sen neljästä jälkeläisestä Herilla (Valko-Purje) on tähti tuloksella 28,2a. Lisäksi Erilan-Muisto on toinen emäTurokkeelle 28,9 (Turo).

Tositarina Erillan sukuhaarasta saa vielä lisävauhtia! Ravikuningas Vireenin erillalainen tytär Erika ravasi peräti 24,8a. Se jätti vain kolme rekisteröityä jälkeläistä, joista kaksi on emänsä tavoin valiojuoksijoita. Erikasson (Tähti-Vokker) on hienointa, mitä suomalaiselle raviurheilulle on pitkiin aikoihin tapahtunut! Tämä on tietenkin vain allekirjoittaneen mielipide, mutta moni yhtyy siihen. Erikassonin juoksut on tatuoitu jokaisen niitä nähneiden verkkokalvoille! Erikassonin numerot tätä kirjoitettaessa ovat 20,2a, 384 214 euroa. Erikassonin voittoprosentti on korkea, 57 – kolmas asia, joka on tunnusomaista Aro-Likan jälkipolville. Erikassonin turolainen sisko Etula 24,1a on aloittanut siitoksessa hyvin.

Viimeinen Erillan jälkeläisistä syntyi 1987. Kyseisen Jerillan perikunnan tähtijuoksijat ovat Viileri 27,9a (i. Turo, e. Jerilla) jaRiijari 29,4a (i. Virturi, ee. Jerilla, iee ja eee. Erilla). Riijari on lopputulos 2-vuotiaan isänsä ja 1-vuotiaan emänsä lemmenleikistä.

Kun Erillan tyttärien edellä esitetyt tuotokset täydennetään vielä Erillan poikien tuotoksilla, lopputulos on henkeä salpaava.

Hilurilainen Hileri 25,9a ehti ennen aikaista kuolemaansa jättää 35 jälkeläistä. Näistä tähtijuoksijoita on kolme. TäysveliHemeri 27,2a on kolmen hevosen isä ja vieteriläinen Vartteri 27,6a kahden. Vekkulentolainen Erkka 27,4a ei jättänyt jälkeläisiä.

Erillan pojista vokkerilainen Vokkerilla 22,0a ansaitsee tarkemman tarkastelun. Se on 271 suomenhevosen isä, vaikka senkin siitosura jäi erittäin pahasti kesken. Ori osoitti olevansa huippuhevosia jättävä huippuperiyttäjä, sillä sen poikia ovat muun muassa ravikuningas ja suurmestari Apassi 22,0a, Olympiaravivoittaja, Suur-Hollola –ajon sankari ja suurmestari Auraus 20,3a, Pikkukunkku ja Derbykakkonen Jänkä-Jussi 23,7a sekä B.Vilunki 21,9a. Kaiken kaikkiaan Vokkerilla on jättänyt 13 valio- ja 52 tähtijuoksijaa. Kun pojista jo Apassi ja Jänkä-Jussi ovat osoittaneet periyttäjän ominaisuuksia, Vokkerillan merkitys suomenhevosjalostukselle on ollut erittäin suuri!

… JA VILPPAAN…

Erillan sukuhaaralta on tullut 43 vähintään tähtiajan juossutta hevosta. Kaiken kaikkiaan Erillan jälkipolviin kuuluu 169 hevosta. Saman puun oksiksi tunnistaa myös Erillan valiojuoksijasisko Vilpan 24,7a sukuhaaran. Tähtiä on nimittäin prosentuaalisesti suurin piirtein sama määrä (12 tähteä 44 yksilöstä).

Ruunikko Vilppa koki aikoinaan monen muun huipputamman kohtalon: pitkä kilpailu-ura johti vähäiseen jälkeläismäärään (2). Vilppa astutettiin vuonna 1974 isänsä puoliveljellä (Vekku-Lento) ja tästä sukusiitoskokeilusta syntyi seuraavana vuonna tammavarsa, joka sai nimen Ilppa. Toinen Vilpan jälkeläinen kuoli jo 2-vuotiaana. Radoilla Ilppa ei onnistunut (57,7 ja 0 markkaa/euroa), mutta siitoksessa jälki oli hyvää. Ilpan esikoistytär Pavena ei startannut, mutta kaksi seuraava henkiin jäänyttä olivat jo Kovia Nimiä. Huippujuoksijaori Totilon tytär Totina 25,1a sai kuningatarseppeleen, joka olisi kuulunut jo sen emänemällekin. Tummanpunaruunikon Totinan kruunajaisvuosi oli 1991. Vilpan sukuhaara oli saanut jo edellisenä vuonna maistaa menestystä, voittihan Totinan täysveli Hilpertti kriteriumin vuonna 1990. Isänä 114 jälkeläistä jättäneen Hilpertin lopulliseksi ennätykseksi jäi 25,3a. Sen jälkeläisistä valiojuoksijoita ovat Petrus Rok 21,9a ja Murron Titaani 21,8a. Näistä Petrus Rokin vähäiseen jälkeläistöön kuuluu jo kaksi valiota.

Mutta takaisin Vilpan tyttären tyttäriin! Pavena sai onneksi mahdollisuuden siitoksessa. Tamma olikin ahkera varsomalla 13 kertaa. Pavena lunasti sen suvulle asetetut toiveet jättämällä hienot neljä tähtijuoksijaa. Tähtikvartetti on E.A.Ohiveto25,6a (Suikku), Kiikun-Hellu 29,5a (Poika-Luomus), Kiikun Vimma 28,1a (Poika-Luomus) ja Kiikun Vili 29,7a (Suikun Ero). Pavenan jälkipolvien tähtikvintetin täydentää tyttären poika Virta-Iiro 28,5a (Teme). Totina kuuluu isosiskonsa tavoin myös aatelitammojen joukkoon. Esikoistytär Titina Rok (Patrik) juoksi 28,9a ja pojat Titani Rok (Teme) 28,6 ja Tiroli Rok (Luomus Jr) 27,6a. Paras jälkeläisistä on kuitenkin perimysjärjestyksessä toisena oleva Totemi Rok 21,3a (Teme). Ori on ehtinyt voittaa urallaan monella paikkakunnalla, mm. Oulussa (Express), Jyväskylässä (Derby) ja PARIISISSA – saavutus, johon vain hyvin harva Suomessa syntynyt hevonen on pystynyt! Totemi Rokista on 183 vuosina 2002-2010 syntynyttä jälkeläistä, parhaana toistaiseksi nuori ikäluokkatähti Pikku-Pertti.

… SEKÄ V.P. AROLIIN, V.P. VIRVELIIN JA VILPAROON

Siitosuransa ehtoopuolella kolmatta vuosikymmenettään elänyt Aro-Likka varsoi vielä kolme tammavarsaa, joista kaksi juoksi huippujuoksija-ajan ja yksi meni tähdeksi asti.

V.P.Aroli ravasi 31,9a ja varsoi kuusi jälkeläistä. Sen sukuhaaran kolmekymmentä alittaneet ovat periyttäjäori Joihurin emänisänä tunnettu Joihuli 24,2a (i. Jonnen-Joiku, ee. V.P.Aroli), Muiston Verso 28,4a (i. Valpurin-Vesa, ee. V.P.Aroli) ja mielenkiintoisen suvun omaava nuori tähtitamma Riinatar 28,8a (i. Joihuri, eeee. V.P.Aroli). Riinattaren suvussa ovat sekä Jonnen-Joiku että V.P.Aroli kahteen kertaan täyssisarusten Joihuli ja Joihuliini välityksellä.

Aro-Likan prosentuaalisesti voitokkain jälkeläinen oli V.P.Virveli 31,2a. Olen itse saanut joskus pidellä tamman kilpailukirjaa ja se näytti upealta. V.P.Virvelin haaran omenat eivät ole kauas puusta pudonneet. Tosin esikoistytär Jorveli omasi kenties käyrimmät kintereet, jotka allekirjoittanut on koskaan nähnyt, joten kilpailu-uran nollatulokseen on siis selitys. Jorvelin jälkeläisistä erityisen voitokkaita olivat täydet sisarukset Joosua 29,5 ja Jerika 26,6a (Suikku). Jos tutkii kyseisten hevosten uran alkupuolta, huomaa, että ne olivat harvinaisen valmiita voittajatyyppejä jo nuorina. Harmi, että Joosuan kuoli jo 6-vuotiaana startattuaan vain 30 kertaa ja voitettuaan niistä peräti 21! Jerikan 5-vuotiskausi käsitti 9 starttia ja 7 voittoa. Muutkin V.P.Virvelin jälkipolvien tähtiajan juosseet edustajat ovat voitontahtoisia. Jerikan esikoispoika Kasmilaaro (Viesker) on voittanut 9 starttia 26:sta ja saavuttanut ennätyksen 27,1a. Joosuan ja Jerikan siskon poika Caparos 26,5 (Apassi) on saavuttanut parhaimmillaan hurjat 11 peräkkäistä (!) voittoa. Jorvelin aatelistasoisen periyttämiskyvyn täydentävät tähtijuoksijat Turmikki 27,4a (Turtuma) ja Jestas Tyttö 28,7a (Risteri).

V.P.Virvelin tammahaaran tähdet eivät tule pelkästään Jorvelin kautta, sillä Gullenburg 28,4 (Heluri) ja Vilnetta 26,3a (Totilo) ovat suoraan V.P.Virvelistä. Näistä Vilnetta on jo Vilkkeriinan 25,9a (Vokker) ja Vilskin Loiston 28,5 (Loisto-Vokker) emä. Niilläkin on tietenkin huomattavasti keskiarvoa korkeammat voittoprosentit.

Aro-Likan viimeiseksi varsaksi jäänyt Vilparo 29,3 (Vilpuri) oli virallisten papereiden mukaan punarautias, mutta ainakin allekirjoittaneen muistikuvan mukaan tamma oli ruunikko. Voi tietenkin olla, että ikä on tässä(kin) asiassa tehnyt muistille mattiset ja tepposet!

No – siitä viis ja katse papereista löytyviin faktoihin. Vilparo jätti emänä viisi jälkeläistä. Hilurilainen Humu-Pekka juoksi parhaana 27,2a. Ajaton Sulparo on jättänyt Säkenöivän 28,0a (Säkenöi Voimaa) ja Sulparon Onnin 26,4 (Rallaus). Humu-Pekan täyssisko ja Sulparon puolisisko Hilparo 36,0 on tähtiruuna Hamilkarin 29,8 (Vokker) emä.

JATKOA SEURAA

Näin – alkuun on päästy tässä Suomenhevostammojen aateli –sarjassa. Toivottavasti muutaman viikon päästä esitellään taas lisää näitä Maailman Parhaita Suomenhevosperiyttäjätammoja!

Marko Vuolukka
marko.vuolukka@gmail.com

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s