Puheenjohtajan palsta: Suomenhevonen tarvitsee tukitoimia

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2003

Suomenhevonen tarvitsee tukitoimia

juhani_pakkanenVuoden suurimman ravitapahtuman aattona hevosharrastajat ja -kasvattajat ovat huolissaan suomenhevosen tulevaisuudesta. Suomenhevosoriiden astutusmäärät ja sen myötä suomenhevostammojen varsamäärät laskevat jatkuvasti. Samanaikaisesti maaseudun elinkeinorakenne muuttuu nuorten luopuessa maatilan pidosta. Hevostalous ja -kasvatustoiminta olisi nähtävä yhtenä mahdollisuutena maaseudun elävöittämiseen. Suomenhevosen pelastamiseksi tulisi valtiovallan ja Suomen Hippoksen pikaisesti käynnistää tukitoimet. Esimerkiksi 1000 euron kertakorvaus jokaisesta syntyneestä varsasta peittäisi astutus- ja varsomiskuluja ja kannustaisi nuoria mukaan kasvatustoimintaan.

Suomenhevonen on pitkäikäinen monikäyttöhevonen. Sen luonne, rakenne, kestävyys ja liikkeet soveltuvat ravin ohella mm. ratsastukseen, vaellukseen, terapiakäyttöön, ajelutukseen ja erilaisten hevosmiestaitojen opiskeluun. Suomenhevosen ominaisuuksia tulisi markkinoida laajemmin ja tehokkaammin.

Opetus- ja koelähtöjärjestelmä on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi nuorille hevosille. Raviratojen tulisi huolehtia, että nuorille ikäluokille rajattuja matalia sarjoja on riittävästi. Kysynnän ja tarjonnan olisi kohdattava raviurheilussakin, ja Suomen Hippoksen tulisi kontrolloida tämän toteutumista. Vuoden 2003 loppuun mennessä keskusjärjestön tulee selvittää kylmäverihevosten kilpailuoikeudet eri pohjoismaissa. Avoimen luokan pohjoismaiden kylmäverimestaruuskilpailu vuorovuosin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kehittäisi kylmäveriyhteistyötä ja nostaisi suomenhevosen arvostusta. Uusi laukkasääntö on herättänyt kiivastakin kritiikkiä niin alan ammattilaisten kun harrastajien keskuudessa. Suomenhevosliitto vastusti uutta sääntöä, ja ilmaisi kantansa myös Suomen Hippokselle. Liitto seuraa edelleen tilannetta. Lopullinen vaikutushan nähdään vasta, kun uutta sääntöä on sovellettu jonkin aikaa.

Lahden kuninkuusravien järjestäjille kiitokset kuninkuuskilpailujen osalähtöjen palkintojen korottamisesta. Tulevaisuudessa tulisi huolehtia maamme tärkeimmän ravitapahtuman palkintotason saattamisesta arvoiselleen tasolle. ”Hymyhuulin” jäämme seuramaan säilyvätkö aiemmat hallitsijat vallassa vai ”singahtaako” joku ”vinkku” yllätykseen. Nautinnollisia lukuhetkiä SuomenhevosSanomien2003 parissa. Kiitokset kaikille lehtemme tukijoille ja ilmoittajille.

Juhani Pakkanen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s