Neiti Huhtikuu ei työtä pelkää

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2005

Neiti Huhtikuu ei työtä pelkää

Suomenhevosen valtakunnallisen työmestaruuden voittanut Neiti Huhtikuu on muotitermiä lainatakseni työhevonen, ihan oikeasti.

Kälviäläisen Uusimäen tilalla on työhevosia ollut aina, ja niin on edelleen.
– Juoksijoihin meillä ei koskaan ole ollut varaa, vitsaili tilan vanhaisäntä Immo Uusimäki, joka on antanut jo ohjat pojalleen Mikko Uusimäelle.

Neiti Huhtikuuta ei ilmoitettu mukaan vain sen vuoksi, että kilpailu käytiin tänä kesänä lähes kotitantereella. Hevosella oli riittävä kunto koitokseen, sillä sillä on tehty metsätöitä läpi talven.
– Heti kun ensilumi sataa aina siihen saakka, että sitä on vähänkään maassa. Silti Suomen talvi on liian lyhyt, Mikko Uusimäki naurahti.

Neiti Huhtikuu tavoitteli nyt ensimmäistä kertaa Suomenhevosten työmestaruutta, ja sen voitto taisi olla yllätys omistajallekin. Ennen kilpailua Mikko Uusimäki kertoi hakevansa kokemusta ja tuntumaa, ei vielä mestaruutta. Itse hän oli seurannut työmestaruuskisoja paikan päällä viitisen kertaa. Kun hevonen tuntui sopivalta koitokseen, hän kantakirjasi tamman Perhossa toukokuussa ihan kisaa varten.
– Vein tamman kantakirjaan, koska kilpailulupa sitä edellyttää, sanoo Uusimäki. Sinänsä hän on tyytyväinen Eero Perttusen lausuntoon. Tamma kantakirjattiin toisella palkinnolla.

Mikko Uusimäki kehuu tammaansa sopivaksi työkaveriksi. Työajolle entinen 43-aikainen ravuri oppi nopeasti. Hyvä luonne kääntyi eduksi vetokisassa, vaikka toisaalta kävelykoe oli hitaudessaan pohjanoteeraus. Vetokoetta seurasi valtava väkimäärä, mutta Neiti Huhtikuu ei ollut yleisöstä moksiskaan, vaan otti tauon palautumisen kannalta ja säästi kaiken energian itse vetoon.

Mikko Uusimäki totesi jo ennen kisaa, että tamman hyviin puoliin kuuluu rauhallinen ja tasainen luonne ja sen huonoihin puoliin kuuluu rauhallinen ja tasainen luonne.

Mikko Uusimäen rauhallinen ajosuoritus pohjusti Neiti Huhtikuun yllätysvoiton kotiyleisön kannustamana.
– Neiti Huhtikuu veti 28 porrasta ja viimeiset metrit 1200 kilon kuormalla. Tamma toimi hyvin ja sai itsestään kaiken irti, kiitteli Mikko Uusimäki.Veto-osuuteen hevonen sai alleen tavalliset hokkikengät, sillä Uusimäki piti vetoalustaa niin hyvänä, ettei ottanut käyttöön varsinaisia vetokenkiä.

Muillekin voidaan töitä tehdä

Suurin osa Uusimäen hevostyöajosta tapahtuu omissa metsissä, mutta muillekin tehdään töitä pyydettäessä. Vielä ei asiakaskuntaan ole kuulunut Kälviän kunta. Hevostyöajohan on ympäristöystävällinen työtapa, ja ainakin Kokkolassa hevosen kanssa työskentelevä metsuri saa kaupunkilaisilta runsaasti positiivista palautetta.

Neiti Huhtikuun kuntoa pidetään yllä tekemällä myös peltotöitä. Kisaa edeltävänä päivänä sitä herkisteltiin lauantain koitokseen multaamalla perunamaata. Tuolloinkin Mikko Uusimäen ja Neiti Huhtikuun apuna toimi, valmentaja ja isä Immo Uusimäki, joka on jo poikasesta tehnyt töitä hevosen kanssa. Ja niin on muuten Mikkokin.

– Olipa kerrassaan huikea kilpailu. Voitosta käytiin ennen näkemätön ottelu mitalikolmikon kesken, tuomaristoon kuulunut agronomi Terttu Peltonen ihasteli.
Neiti Huhtikuu ja sen sympaattinen ohjastaja Mikko Uusimäki valloitti myös yleisön sydämet ja kotiin viemisinä olikin kaksi loimea. Toinen tuli kilpailun symppis-tittelistä.

Tiina Ruotsala

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s