Mielipiteitä suomenhevosten sarjatarjonnasta (2007)

Suomenhevosliito on pyytänyt mielipiteitä jäseniltään ja muilta suomenhevosen ystäviltä peruuntuneista suomenhevossarjoista sekä kilpailevien nuorten suomenhevosten määrän laskusta. Haaste on otettu hienosti vastaan, ja mielipiteet toimitetaan myöhemmin myös Suomen Hippokseen. Kaikki mielipiteet ovat luettavissa suomenhevosliiton nettisivuilta.


Kannatan nappulaliigaa

En jaksa ymmärtää, miksi nuorten sarjat ja muut ikäluokkalähdöt ovat poikkeuksetta 4-vuotiaille? Varsa on kuitenkin tällöin vasta aloittelemassa uraansa. Miksi esimerkiksi nuorten sarjat eivät voisi olla 5-6 -vuotiaille suomenhevosille (vastaavasti lv 3-4 -v.)? Katsojille ja pelureille ei ole mitään väliä, ovatko hevoset vuoden vanhempia. Hevosille, kasvattajille ja omistajille vuodella sen sijaan on iso merkitys. Toki 4-vuotiaillekin pitää olla lähtöjä, eiväthän ne muuten ole valmiita 5-vuotiaina. Mielipide-palstalla esitetyt ehdotukset esimerkiksi nappulaliigasta ja matalista aikatasoituksista ovat mainioita!

Tuula Pasanen


Ei suomenhevonen kehity ellei sitä valmenneta

Kyllä suomenhevosen hidas kehittyminen kilpahevoseksi on suurelta osin valmennuksen tai paremminkin sen puuttumisen syytä, me emme anna hevosillemme mahdollisuutta kehittyä.
Ei tarhassa seisova varsa kehity kestäväksi kilpailijaksi, se vaatii reipasta liikuntaa eli valmennusta heti 1,5 v alkaen. Mielestäni voisimme ottaa tavoitteeksi kolmivuotiailla kilpailemisen! Jos hevosta onsäännöllisesti valmennettu kaksi vuotta, kestää se muutaman startin ajaakin.

Tällä mielipidepalstalla Juha Kortekallio ehdotti nelivuotiaille suomenhevosille nappulaliigaa. Tämä nappulaliiga pitäisi aloittaa viimeistään maaliskuussa ja kaikilla radoilla kerran kuukaudessa.
Lähdöt tulisi ajaa, jos vähintään neljä hevosta ilmoitetaan. Radoille tulisi korvata pienentyneen pelivaihdon tuoma tappio Hippoksen toimesta. Sama koskisi tietenkin lämminveristen kolmivuotislähtöjä, vaikeata on niilläkin välillä lähtöjen aikaansaaminen.

Jos kaikki ilmoitetut sarjat ajettaisiin ei kaikkiin millään riittäisi pelättyjä huippuja. Uskon että melko nopeasti lähdöt alkaisivat täyttyä, ja useammat varsat saisivat mahdollisuuden kehittyä hyviksi kilpahevosiksi.

Pekka Luukkonen


Aikatasoituksia nuorille suomenhevosille

Lähetän ehdotukseni mikä ehkä voisi parantaa nuorten suomenhevosten asemaa radoilla. Mielestäni suomenhevoslähtöihin pitäisi saada enemmän aikatasoituksia pitkin Suomea niin, että jokainen voisi osallistua hevosellaan heti kun siltä tuntuu lähimmälle radalle itse kukin. Näitä aikatasoituksia olisi oltava säännöllisesti ettei tarvitsi etsiä startteja kovin kaukaa, ja selvittää missä on mitäkin milloinkin tarjolla.

ESIM NÄISTÄ LÖYTYY SARJA KAIKILLE
1.( palk 500E ) 1.49,0 PAALULTA 100 M 7,5 s 41;5

4 vuotiaat pääsisi mukaan kun voisi olla vertaisiaan vastaan ja ennätyskin säästyisi – voltti karsinassa olisi enempi tilaa- eli häiriöitä vähempi silti kaikki pyrkisivät voittoon

2. ( palk 800E)1. 42,0 paalulta 100m 7,5 s 34,5

3. (1000E-1500E) 1.35.0 100 m 7,5 s 27,5 (jossakin avoimet)

Näistä löytyisi kaikille sarja ja myös kovan luokan hevoset voisivat startata.

Terveisin Arja Koskela


Höllennetään opetuslähtöjärjestelmää

Olen miettinyt nuorten suomenhevosten kilpailuttamista ja mielipiteeni on vähän toisen suuntainen kuin jäsenkirjeen esimerkissä. Mielestäni opetuslähtöjärjestelmää voisi ”höllentää” siten, että se olisi vaihtoehtoisesti kolme- tai nelivuotiaille suomenhevosille. Tämä uskoakseni vaikuttaisi varsojen vammoja vähentävästi ja lopulta vaikuttaisi positiivisesti kilpailevien suomenhevosten määrään. Nykyisin näkee liikaa keskentekoisten varsojen ”virittelyä” ja voimakasta eteenajoa opetuslähtö- sekä koelähtöpalkinnon kiilto silmissä. Osassa näistä tapauksista todennäköisesti hevosen kilpailu-ura katkeaa jo ennen sen varsinaista alkamista.

Terveisin suomenhevosharrastaja
Pasi Santikko


Suomenhevosten omistajien morkkaaminen loppukoon!

Tässä lyhyesti ehdotuksiani suomenhevosten kilpailumahdollisuuksien parantamiseksi:

– Ratojen välistä yhteistyötä sarjojen laadinnassa on lisättävä. Päällekkäisyyttä esiintyy. Lähiradat ajavat lähes samoilla sarjamäärityksillä samalla viikolla. Seurauksena on parhaassakin tapauksessa vain tynkälähdöt kaikkiin saman seudun raveihin samalla viikolla, sillä läheskään kaikilla hevosilla ei voida ajaa kahta lähtöä samalla viikolla. Radat voisivat muodostaa kolmen radan ”suomenhevossarjakimppoja” ja vuorokuukausin kukin rata laatisi KAIKKI suomenhevossarjat KAIKILLE kolmelle radalla. Yksi kolmikko voisi olla vaikkapa Pori-Turku-Forssa (näin esimerkkinä).

– Kolme televisiostakin nähtävää V75-lähtöä suomenhevosille viikottain. V75-hevoset ovat hyviä hevosia ja ansaitsevat hyvät palkinnot. Suomenhevosissakin on vähintään kolmen lähdön verran hyviä hevosia joka lauantai. Niillekin kuuluvat hyvät palkinnot ja hyvä näkyvyys. Nyt ulkomailta tuodut lämminveri-ikäruunat saavat liian paljon.

– Uusi suurkilpailu 6-8 -vuotiaille suomenhevosille, jotka jäävät ikäluokkalähtöjen jälkeen ”tyhjän päälle” ennen kuninkuusraveihin kypsymistään. Mukaan pääsisivät kaikki vähintään yhden maksuerän kriteriumista JA derbystä maksaneet suomenhevoset. Tällä innostettaisiin omistajia myös ilmoittamaan hevosensa kyseisiin ikäluokkakisoihin, jolloin niihin osallistuvien hevosten määräkin lisääntyisi. Tämä uusi suurkilpailu ajettaisiin suomenhevosten Suur-Hollola -ajon tapaisin säännöin (tammat ja 6-vuotiaat saisivat tasoitusajossa hyvitystä).

– Aikatasoituksia suomenhevosille. Nyt ensimmäisen starttinsa vaikkapa 38-ajalla voittava nuori suomenhevonen joutuu menemään seuraavissa starteissaan jo huomattavasti lujempaa kun vastassa on jo rutinoituneempia vastustajia.

– LOPUKSI: Turha ruikutus ja suomenhevosten omistajien morkkaaminen loppukoon. Jos suomenhevosia ei sarjoihin saada, SARJOILLE pitää tehdä jotain. Kysyntä ja tarjonta eivät tällä hetkellä kohtaa. Kysyntää kyllä on (= suomenhevosilla halutaan ajaa kilpaa), mutta tarjonta on huonoa (= sarjamääritykset eivät ole parhaat mahdolliset). Asialle kyllä halutessa voidaan jotain tehdä.

Marko Vuolukka


Varsoja ei ole tarpeeksi

Nykytilanteen perussyy on, että aloittelevia suomenhevosvarsoja ei ole tarpeeksi.Joten en usko, että kilpailun mahdollistaminen 2-3 vuotiaille parantaa tilannetta.

Parannusehdotuksia:
1.Koska suomenhevosvarsojen kasvatus on pitkäjänteistä työtä on huolehdittava, että varsoja syntyy tarpeellinen määrä riittävän hyvistä emistä. Tulokset näkyvät vasta 4-5 vuoden päästä: kaikista varsoista ei tule juoksijoita.

2.Aloitteleville varsoille mielellään aikatasoitukset, koska voittosumma ei aina kerro varsan todellista tasoa. Aloittelevien sarjamääritykset pienillä nousuilla.

3. Palkintotason nousu parantaa suomenhevosen näkyvyyttä, ero lämminverisiin ei saisi olla liian suuri. Kun palkinnot nousevat lämminveristen tuontia lisätään mutta suomenhevosta ei voi tuoda ulkomailta vaan tulokset perustuvat pitkäjänteiseen, määrätietoiseen työhön kotimaassa.

4.Ansioituneiden nuorten suomenhevossiitostammojen palkitseminen on hyvä asia. Kasvatuksen tukeminen on tärkeää kaikin tavoin kuitenkaan määrä ei korvaa laatua.

5.Lisätä suomenhevosen näkyvyyttä mediassa ja sitä kautta lisätä kiinnostusta. Koskee kaikkia; toimittajia, hippoksen edustajia, hevosen omistajia, kasvattajia jne.

Pirjo Mattila, pienimuotoinen suomenhevoskasvattaja 20 vuoden ajalta.


Suomenhevosvarsoille Nappulaliiga

Valmentajan näkökulmasta suomenhevosvarsojen vähäiseen kilpailuttamiseen nelivuotiskaudella on selkeä syy: sarjojen tarjonta ei vastaa kysyntään. Varsa saattaa hyvinkin mennä 1.38 ensimmäiseen starttiinsa nollasarjassa, mutta jos se sen sattuu voittamaan, alkavat ongelmat: sarjat nousevat liian nopeasti. Seuraavassa startissa kokeneempia hevosia vastaan pitäisi päästä jo 1.31-1.33, ja kolmas puolikas tai lopetus jopa 1.28-vauhtia, joka on yleensä nelivuotiaalle liikaa. Ikäluokasta aina joku siihen pystyy, mutta enemmistö varsoista jätetään kokonaan kilpailuttamatta – ei suomenhevosmieskään ehdoin tahdoin halua vuosia valmentamaansa varsaa katkaista uran toiseen starttiin.

Hippoksen Nuorten sarjat eivät palvele nelivuotiaita suomenhevosia; ne voisi rajata viisi- ja kuusivuotiaille ja antaa nelivuotiaiden kilpailla aluksi vain toisiaan vastaan ns. ”Nappulaliigassa”. Nappulaliigalähtöjä ajettaisiin kaikilla totoraveja järjestävillä radoilla kevään ja kesän aikana. Sarjat olisivat nelivuotiaiden suomenhevosten tasoitusajoja pienillä nousuilla ja pienillä, esim. 500 e, palkinnoilla ja ne sitouduttaisiin ajamaan, vaikka mukaan tulisi vain viisi tai kuusi hevosta. Tarkoitus olisi siis suunnitella sarjamääritykset ja palkinnot siten, että hevonen pääsisi vielä takamatkalta mukaan, vaikka sillä olisi jo kaksikin nappulaliigavoittoa alla. Paalulta lähtisivät esim. 100 e juosseet.

Nappulaliiga auttaisi varsat uran alkuun pehmeällä laskulla; suomenhevonen kun tarvitsee lämminveriseen verrattuna enemmän aikaa ja useampia startteja mennäkseen eteenpäin – sitä ei pystytä kotona valmentamaan yhtä valmiiksi kuin lämminverivarsaa. Parhaat varsat alkaisivat erottua kevään-alkukesän nappulaliigalähdöistä ja voisivat jatkaa luontevasti ja jo valmiimpina kilpahevosina nelivuotiaiden suurkilpailuihin.

Juha Kortekallio


Sarjoja tavallisille suomenhevosille

Meillä omaa kolmivuotiasta suomenhevosta ei päästy kaksivuotistalvena treenaamaan tarpeeksi, joten opetus- ja koelähtö ovat siirtyneet loppuvuoteen. Niissä on kuitenkin tavoite, maksaahan Hippos niistä korvauksen, mutta kilpaileminen ei vielä ole ajankohtaista.

Ylipäätään kolmivuotiaille ei ole tarjolla tavallisen suomenhevosen tasoisia sarjoja. Sarjoja on muutenkin vähän ja niissä juoksevat vain todelliset ikäluokkatykit. Amatöörivalmentajille voisi olla parempi mahdollisuus startata paikallis- ja iltaraveissa sopivissa sarjoissa eli pienempipalkinloisia lähtöjä, jolloin kolmivuotiailla ei tarvitsisi vielä ajaa niin kovia vauhteja. Tällaisia ei vielä ole missään tarjolla, joten meidän tavoitteemme on opetuslähdön ja koelähdön hyväksytyissä suorituksissa.

Valitettava totuus lienee, että monen amatöörivalmentajan hevonen ei starttaa myöskään nelivuotiaana. Nykytilanteessa 4-5 -vuotiaille suunnatuissa lähdöissä vauhdit ovat melko kovia. Tietysti riippuu paljon hevosen kapasiteetista ja miten pohjaat saadaan ajettua, mutta melko todennäköistä on, että hevosta säästellään vähintään nelivuotiskauden loppuvuoteen. Tilanne on nelivuotiaana paljolti sama kuin kolmivuotiaana, eli hyvät palkinnot houkuttelevat parhaat startteihin ja tällaisia ammattilaisten valmentamia huippuhevosia vastaan on turha lähteä kilpailemaan. Jokainen ravivalmentaja tietää, että ellei hevonen ole valmis vauhdeiltaan kovatasoisiin lähtöihin, sitä on turha viedä startteihin. Lopputuloksena kun on vain laukkoja ja huonopäisiä kilpahevosia.

En halua kirjoituksessani mitenkään väheksyä enkä kadehtia alan ammattilaisia. He ovat alan ammattilaisia ja saavat elantonsa hevosurheilusta. Kaikki kunnia ammattilaisille, he ja ammattilaiselle hevosensa vieneet omistajat todella ansaitsevat kaiken sen, minkä kovakuntoiset ja lahjakkaat nuoret hevoset radoilta tienaavat. Mutta ainakin omalta kohdaltani tunnustaudun harrastelijaksi, jolla ei ole aikomustakaan ”pilata” nuorta hevostaan kilpailemalla kovatasoisia vastaan. Tavoitteena on kuitenkin pidempiaikainen kilpahevonen.

Ratkaisua nykytilanteeseen ei ole helppoa löytää. Olisiko se esimerkiksi pienempipalkinloiset lähdöt paikallis- ja iltaraveissa? Ainakin henkilökohtaisesti sellaiset kiinnostaisivat ja sinne voisi ilmoittaa tavallisen nuoren suomenhevosen. Myös sarjamäärityksissä tulisi ottaa huomioon nykytilanne. Olisivatko tällaiset tavallisten nuorten suomenhevosten lähdöt sitten pelillisesti riittävän mielenkiintoisia? Sitä pohtivat varmasti ravien järjestäjät, jotka eivät liene kovin halukkaita niihin satsaamaan.

On hienoa, että ongelma on huomattu ja siihen pyritään myös etsimään ratkaisua. On todella valitettavaa, että suomenhevosten sarjoja on jouduttu peruuttamaan. Olisi mielenkiintoista nähdä myös tilastoja, miten suomenhevosia tuodaan opetus- ja koelähtöihin ja kuinka niiden ura jatkuu jo kolmivuotiaana ja viimeistään nelivuotiaana. Olisi myös hyvä julkistaa, millaisia aikoja nuorten suomenhevosten sarjoissa juostaan.

Minusta ei ole oikea ratkaisu aikaistaa opetus- ja koelähtöä vuodella. Jos näin olisi, ainakin meidän suomenhevosvarsoilla nuo lähdöt jäisivät ajamatta nyt ja tulevaisuudessa.

Onnea ja tsemppiä teille, jotka asiaa ”virallisesti” hoidatte! Kaikkien edun mukaista olisi, että ratkaisu löytyisi ja suomenhevosia saataisiin radoille saakka.

Suomenhevonen nousuun!
Sari Sikkilä


Ikäkausikilpailuja nostettava vuodella ylöspäin

Suomenhevosliitosta tuli kirje, jossa pyydettiin mielipiteitä nykytilanteesta. Näistä asioista on kyllä keskusteltu tuolla nurkkakunnissa, ja kyllä siellä mielipide on ollut, että suomenhevosella pitäisi siirtää näitä opetus- ja koelähtöjä 4-vuotiskaudelle, suomenhevonen kun on sitä hitaasti kehittyvää sorttia. Samoin kriterium 5- vuotisille ja derby 6- vuotisille. Kyllähän se on huomattu, että 4- vuotiskaudella startanneista moni varsa ” katkeaa” eikä niitä näy radalla ollenkaan 5-vuotiaana, hyvä jos vanhempanakaan.

Jos suomenhevonen tuntuu hyvälle 3- vuotiaana, sitä ei kannata pilata kilpailemalla, vaan sen pitäisi antaa kehittyä ihan rauhassa. Suomenhevonen kasvaa jopa tuonne 6-7-vuotiaaksi asti, ja parhaimmillaan se on yleensä yli 10- vuoden vanhana. Suomenhevonen on pitkäaikainen kilpakumppani, jos se vain pysyy terveenä. Jos siis näitä ikäkausikilpailuja nostettaisiin vuodella ylöspäin, kerkiäisivät samalla ne myöhäisetkin varsat näihin ikäluokkakilpailuihin ja takuulla olisi enemmän suomenhevosia radalla.

Lisäksi näkisin että 4- vuotisilla suomenhevosille tuo ikäkausi- kilpailukausi venyy liian pitkäksi, jos ajatellaan että Pikkupelimannista aloitetaan ja Satakunta-ajoon lopetetaan. Kokemusta on.Niin että missään nimessä näitä ikärajoja ei ainakaan saisi mennä alaspäin laittamaan, silloin mennään väärään suuntaan.

Yhtenä syynä sarjojen hevospulaan esimerkiksi keskiviikon V5 Vermon osalta on se, että suomenhevoset ovat pitkälti amatöörivalmentajilla, ja Vermoon on pitkä matka sieltä missä hevoset ovat. On mahdoton yhtälö olla töistä pois kaksi päivää sen takia että pääsee viemään hevostaan raveihin kun asuu toisella puolella suomea. Olen pitkään ollut sitä mieltä, että keskiviikon V5-ravit tulisi laittaa tasapuolisesti kiertämään ympäri suomea eikä antaa Vermon yksinoikeudella niitä järjestää, alkaa löytyä hevosia sarjoihin.

Varsanäyttelyissä kannattaisi ottaa mallia Ruotsista eli opetetusta varsasta saisi lisäpisteitä. Tällainen kannustin innostaa opettamaan varsan ajoissa. Samalla treenikin aloitetaan aikaisemmin kuin luonnostaan ja hevosesta tulee kestävämpi. Pohjanmaalla on pidetty kolmeen eri otteeseen tällainen Ruotsin mallin näyttely, jossa myös vuotikkaalla on voitu tehdä ajokoe. Palaute on ollut erittäin myönteistä. Olemme pyytäneet näihin näyttelyihin myös Hippoksen edustajia tutustumaan tilanteeseen, mutta kertaakaan edustaja ei ole paikalle ehtinyt.

Tuija Takala


Suomenhevonen ei valitettavasti ole valmis rakenteellisesti kaksivuotiaana minkäänlaiseen kilpailuttamiseen. Tämä on fakta ja siitä ei tarvitse edes keskustella. Kolmivuotiaana voidaan aloittaa jonkinlainen kilpaileminen syksyllä,jos haluaa nelivuotiskisoihin aikaisin kesällä. Nelivuotias suomenhevonen on myös vielä raakile, jonka kilpailuttaminen on tehtävä suurta harkintaa noudattaen. Kysykää miehiltä, jotka ovat osallistuneet kuninkuuskilpaan, onko hevoset jo nuorena valmennettu kovin.

Viisivuotiaana voi jo kilpailla aktiivisemmin.Mielestäni kriterium on paikallaan, mutta muita kilpailuita tulisi siirtää viisi -ja kuusivuotiskausiin. Ei voida hankkia uusia hevosenomistajia , sillä että yritetään tuoda hevoset liian aikaisin starttiin. KUN HANKKII SUOMENHEVOSEN PITÄÄ OLLA VALMIS KILPAILEMAAN ,SILLÄ VASTA 5-6 VUOTIAANA.Minulla oli tamma Heilikka , joka starttasi eka kerran viisivuotiaan ja ehti numeroihin 24,5 tas 306000 markka ja 29 ykköstä.

Katsotaan näytöt miehiltä,jotka pärjäävät usealla hevosella ,eikä vain yhdellä, pitääkö hevonen varsana ajaa loppuun. Käytäntö ja oma kukkaro valitetavasti sanelevat sen , että suomenhevosen kanssa on oltava aikaa ja kärsivällisyyttä.

Jos teemme aikatasoituksia aloitteville sh:lle esim 1.44,0 pal ja 1,5/sek 20 m jatkuvasti radoilla ,saamme varmasti aloittelevia hevosia lähtöihin nopeammin.. 400 euron ykkönen on riittävän suuri näissä sarjoissa.Nyt kun tuot hevosen starttiin sen on mentävä 1.36 heti, jos et halua jäädä sataa metriä muista.Ei auta heti lopetta sarjoja, vaan tiedotetaan jo aikaisin ,että tälläisiä lähtöjä ajetaan, niin niihin tulee hevosia, kuten paikallisraveihin.

Hippoksen nuortensarjat palkinnot pienemmiksi ja laajemalle joukolle. Myös niille, jotka ovat jo saaneet rahaa, jottei tarvise ajaa aikuisia vastaan. Tammasarjat 5-7 vuotiaille ja 5-6 vuotiaillle tukea myös Hippokselta. Meillä täällä on Satakunta Senior, joka on lyönyt läpi itsenä nuorten hevosten upeana kilpailuna 5-6 vuotiaille.

Hevosilla voidaan kilpailla läpi vuoden,koska kuljetuskalusto ja olosuhteet radoilla ovat muuttuneet . Suomenhevosihmiset kyttäävät liikaa sitä sarjaa, joka sopii eurolleen. Pitää ilmoittaa rohkeasti vain hevosia lähtöihin, kun hevonen on kunnossa.Meidän, joilla on suomenhevosia on kilpailtava niillä myös talvella, jottei kaikkia sarjoja ajeta pian lämpöisillä. Jos lämmiverisiä ilmoitetaan 200 raveihin ja suomenhevosia 50 on selvä, että radat tarjovat sarjoja niille,joita on tarjolla. Suosittelen, että ryutisijat menevät pelin eteen niin näkevät,missä on vika.Meidän oltava aktiivisempia tai meidän suomenhevosille käy kuin ruotsalaisille kylmäverisille.

Jouni Miettinen


Kirjeessä esitetty kilpailuiän varhentaminen Se on ravikilpailusääntöasia, jota olisi pitänyt esittää Hippokselle jo viime kevät talvena kun sääntöjä alettiin päivittämään. En lisäksi usko sen olevan lyhyellä tähtäimellä, liekö pitemmälläkään, mikään ratkaisu, siinä vain jaettaisiin ongelmia useammalle ikäluokalle.

Nykyisten sarjojen täydemmäksi saaminen
Täällä Etelä-Suomessa on ongelmana se, että sh-sarjoja on vain 2-3/ravit. Sitten kun sarjat kirjoitetaan ”kapeiksi” on kilpailumahdollisuus tarjolla vain pienelle osalle alueen suomenhevosia. Kapeiksi kirjoitetulla sarjalla tarkoitan sitä, että sarja on muotoa paalulta x€ + 20m / ½x€, jos x= 8000, niin sarja on käytännössä sopiva vain 6000-14000 € voittaneille. Lämminverisille vastaava sarja kirjoitettaisiin muotoon x€ + 20m /2x€, se sopisi suunnilleen 6000-24000 € voittaneille.
Molemmilla roduilla on tänä päivänä vaikea tulla takamatkalta kärkeen, sh:lla ei ehkä aivan niin hankalaa. Sarjat 5000 € ylöspäin pitäisi alkaa olla muotoa x€ + 20m / 1½x€ jotta lähtöihin saataisiin enemmän hevosia ja useammille alueen hevosista olisi kilpailumahdollisuus. Myös pidemmältä voisi tulla esimerkiksi Vermoon kun sarjat olisi kahdelle hevoselle, yhdellä ei kovin kaukaa viitsi oikein lähteä.
Tätä asiaa pitäisi liiton ryhtyä markkinoimaan jäsenkunnalle ja raviradoille.

Nuorten hevosten radoille saaminen
Nuoren hevosen starttikuntoon saaminen on pitkäjännitteinen projekti, jossa pitäisi olla tavoitetaso jo hyvissä ajoin selvillä. Nyt tilanne on se, että jo vuosia nollasarjoissa menestyäkseen vaadittavat vauhdit ovat nousseet ja omistajille on tullut käsitys, että pitää mennä 1.35, että kannattaa startata. Se ei sitten paljon auta, jos kuukautta aiemmin näkee kutsuista, että tuolla olisikin 1.45 aikatasoitus.
Sarjoja pitäisi kehittää pehmeämpää aloitusta suosiviksi. Tästä pitäisi liiton tehdä aloite, saada mukaan Hippos ja raviradat ja sopia ensi vuoden syyspuolen matalasta sarjatarjonnasta. Kun tällainen asia saataisiin yhdessä sovittua tulisi siitä tiedottaa selkeästi, että valmentajat osaisivat varautua tarjonnan muuttumiseen. Tällaisia matalia sarjoja voitaisiin tarjota maakuntaratojen totoraveissa, profiloitumisen vuoksi ei välttämättä kuvallisina päivinä. Täällä etelässä olisi tietysti ongelmana se, ettei ole kuin totolineraveja. Nämä radat voisivat järjestää kerran tai kaksi kuussa alasarjan 11. sarjana vaadittavaa totoline-palkintotasoa pienemmällä esimerkiksi 500 € ykkösellä.

Kimppaomistus, ammattivalmennus
Kun kilpailutarjonta saataisiin kuntoon, syntyisi suomenhevosenkin kimppaomistukseen ja ammattivalmennukseen viemiseen kiinnostusta. Minun mielestäni omistukseen liittyy kiinnostus nähdä hevosen kilpailevan. Jos kotiradalla ei ole lainkaan ja lähiseudullakin hyvin vähän kilpailutarjontaa on selvää, ettei omistukseenkaan ole kiinnostusta. Tällainen on tilanne etelässä, jossa kuitenkin on suurimmat potentiaalit.

Ratojen valittaminen
Aihetta sivuten otan kantaa raviratojen valittamiseen suomenhevosten puutteesta.
Esimerkiksi Vermon sivuilla ja ohjelmassakin on silloin tällöin kirjoitettu tasottomista ja vajaista sh-lähdöistä. Minusta se on käsittämätöntä firman oman tuotteen moittimista julkisesti, kuinkahan kauan tällaista katseltaisiin normaaleissa yrityksissä? Vajaat lähdöt ovat lisäksi seurausta omasta toiminnasta. Jos omalla radalla ei ole vuosiin ollut kuin muutama sarja alle 5000€ voittaneille, niin mistä kuvitellaan niitä 30000 voittaneita jatkuvasti tulevan? Teivokin valitti peruutetusta nelivuotiaiden Nuorten-sarjasta. Uskoivatkohan he tosiaan helmikuussa sarjoja tehdessään saavansa tällaisen lähdön kasaan huhtikuun alkupuolella? Peiliinkin olisi siis katsomista.

Juha Wikman


Ehdotukseni suomenhevossarjoihin olisi, että radat järjestäisivät 5-6- vuotisille tammoile enemmän omia sarjoja. Esimerkiksi aloitteleville tarkoitetun sarjan voisi määritellä 1600 metrin volttilähetyksenä, paalulta starttaisivat kilpailemattomat/nollasarja ja +20m kilpailleet ja niin edelleen.
Suomenhevosille voisi järjestää myös omia raveja ympäri Suomea kuten Kuopio on tehnyt. Kun lämpösille on nyt kokeilussa näitä lounasraveja niin vastaavia kokeiluja voisi tehdä myös suomenhevosille.

Anssi Muhonen


Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s