Liike esille ajaen ja arvostelu anonyyminä – Ruotsin malliin varsanäyttely

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2005

Liike esille ajaen ja arvostelu anonyyminä
– Ruotsin malliin varsanäyttely

Pohjanmaan Hevosenomistajayhdistys järjesti viime syksynä Seinäjoen raviradalla ensimmäisenä Suomessa niin sanotun Ruotsin mallin varsanäyttelyn. Näyttely poikkeaa normaalikäytännöstä siinä, että varsat esitellään ja arvostellaan anonyymeinä, toisin sanoen tuomarit eivät tiedä arvosteltavista varsoista kuin iän ja esittelynumeron ennen arvostelua.

Näyttelypaikalla on myös varsoille vakioesittelijät, omistajat eivät itse esitä varsojaan. Näin pyritään siihen, etteivät suvut ˆ niin varsan kuin omistajan – pääse vaikuttamaan itse arvosteluun. Lisäksi varsoilla on vapaaehtoinen ajokoe, josta on mahdollisuus saada lisäpisteitä.

Varsat arvostellaan tiettyä pistelaskentakaaviota käyttäen, arvosteltavat osa-alueet ovat: 1. Rotutyyppi, 2. Pää, kaula, lautaset ja säkä 3. Runko, selkä, risti 4. Jalka-asennot, etujalkojen luunlaatu 5. Jalka-asennot, takajalkojen luunlaatu 6. Kaviot 7. Liikeradat käynnissä 8. Liikeradat ravissa 9. Kokonaisvaikutelma.

Kustakin osa-alueesta on mahdollisuus saada pisteitä nollasta kymmeneen, paitsi liikeradat ravissa nollasta kahteenkymmeneen, maksimipistemääräksi voidaan saada sata pistettä. Pisteytysjärjestelmä on erittäin hyvä varsalle, jolla on jokin osa-alue heikohko, mutta pystyy taas paikkaamaan huonon osa-alueen muilla paremmilla. Eihän koko varsa ole pilalla, vaikka sillä sattuukin olemaan esimerkiksi vähän liian suorat takakintereet.

Ajokoe ei ole mikään hiittiluonteinen, siinä vain katsotaan varsan liikkeitä ja todetaan, että eläin on ajolle opetettu. Lisäksi sen tarkoitus on kannustaa hevosenomistajia opettamaan varsansa hyvissä ajoin, ettei se pääse kasvamaan opettamatta liian vanhaksi.

Seinäjoen varsanäyttely keräsi 22 varsaa ympäri Suomen. Asiantuntevina tuomareina toimivat muun muassa Risto Tupamäki ja Markku Pihkala. Näyttelystä oli pelkkää hyvää palautetta, niin varsojenomistajat kuin tuomaritkin totesivat esittelymallin paremmaksi kuin nykyisen käytössä oleva perinteisen näyttelymallin. Seinäjoella uskottiin , että varsat saavat takuulla oikeudenmukaisen arvostelun.

Pohjanmaan Hevosenomistajayhdistyksellä on tarkoitus järjestää samanlainen Ruotsin mallin varsanäyttely Vaasan raviradalla ensi syyskuussa. Näyttely on virallinen näyttely, joten varsojen arvostelutiedot toimitetaan Suomen Hippokseen. Nyt kannattaakin olla ajoissa asialla ja aloittaa opetus kärryjen eteen hyvissä ajoin, onhan siitä luvassa lisäpisteitä. Viime syksyn näyttelyssä nähtiin jopa ajolle opetettuja yksivuotiaita suomenhevosvarsoja, jotka toimivat moitteettomasti kärryjen edessä. On myös muistettava, että varsojen liikkeet ovat parhaiten nähtävissä kärryjen eteen valjastettuna.

Kannattaa ottaa syyskuun alussa suunta Vaasaan, varsan kanssa tai ilman, toteamaan itse paikan päällä, miten hyvä esittelymalli tämä on . Paikkakuntien hevosseurat voisivat rohkeasti alkaa noudattaa tätä uutta kaavaa, saataisiin näyttelymalli leviämään Pohjanmaan rajojen ulkopuolellekin.

Tuija Takala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s