Jokirannan tallissa vuosikertatammoja

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2006

Jokirannan tallissa vuosikertatammoja

Mitä yhteistä on tammoilla Lumon Aihe (24,5a, vs.47700 €). Pimun Piirto (22,9a, 55500 €), Wellink (29,1 , 20200 €) ja Eliitti (29,1 , 8146 €) ? Ensimmäinen vastaus on helppo: Ne kaikki ovat anjalankoskelaisen Tarmo Jokirannan hevosia ja tammoja.

Seuraavan oikean vastauksen pystyy kaivamaan esiin käsiohjelmatiedoista tai rekisterinumeroista: Nuo tammat ovat syntyneet samana vuonna, eli 1995 ja ovat nyt siis 11-vuotiaita.

Kolmannen yhdistävän tekijä löytämiseen vaaditaankin jo oikein hyvää muistia tai Hippoksen tulostietokantaa. Ne kaikki olivat nimittäin mukana vuoden 2000 Villimiehen Tammakilvassa. Nyttemmin edesmenneen Kihin Tiinan voittaessa Lappeen suurkilpailun jäi toiseksi tullut Pimun Piirto siitä vain kymmenyksen, Lumon Aihe oli kolmas ja Eliitti viides. Wellink puolestaan laukkasi karsinnassa hylkäykseen asti.

Vuonna 2000 noista tammoista vain Pimun Piirto oli Jokirantojen omistuksessa, mutta vaikuttiko kisa noiden muiden myöhempään hankintaan?
– Itse asiassa ei, se on pelkkää sattumaa. Me vain etsimme tietyn sukuisia tammoja ja Lumo, Eliitti sekä Wellink löytyivät kaikki lehti-ilmoituksien perusteella, naurahtaa Oili Jokiranta.

Tammanelikosta kahdet Kuninkuusravit (Jokimaa ja Seinäjoki) käynyt Pimun Piirto on luonnollisesti edennyt raviurallaan pisimmälle, mutta myös Lumon Aihetta ja Wellinkiä on rauhassa rakenneltu kuningatarkisatasolle. Eliitti puolestaan hankittiin puhtaasti siitostammaksi.

– Lumon Aiheella ja Wellinkillä on teetätetty välillä varsoja ja meillä ei hevosia ole koskaan viritelty mihinkään yksittäiseen lähtöön. Niistä toivotaan pitkäikäisiä kilpahevosia. Kilpailevan kolmikon volttiennätykset ovat muuten kaikki Kouvolasta ja Wellink suorastaan rakastaa Kouvolan rataa. Se ei haluaisi laskea ketään edelleen siellä ja eikös Kouvolassa ole Kuninkuusravit vuonna 2007, sanoo Tarmo Jokiranta vilauttaen samalla hänelle tyypillistä hiljaista hymyä.

Yksilöllistä valmennusta

Neljän vuosikertatamman lisäksi Jokirannan tallissa on nelikkoa vuoden vanhempi tamma Kierros (28,7a , 27200 €) sekä Wellinkin kaksivuotias hovi-arilainen varsa. Tätä juttua tehtäessä toukokuun lopulla Eliitin odoteltiin pyöräyttävän hetkenä minä hyvänsä varsan Saran Salamasta. Kun tallin kuudesta hevosesta kaksi on valioita ja kolme tähteä, niin voidaan hyvällä syyllä puhua laatutallista.

Jokirannan tallia lähestyttäessä nousee helposti mieleen kysymys, että voiko täällä edes valmentaa hevosia? Isoja rekkoja vilisevän Koria-Anjala tien ja Kymijoen välisellä kapealla kaistaleella sijaitseva talli ja pienet peltotilkut eivät tarjoa otollisia olosuhteita ainakaan perinteiselle suomenhevosvalmennukselle.

– Etenkin kesällä on pakko mennä tien yli metsäteille. Tiet ovat vaan joskus todella kovia ja vauhti on sovitettava olosuhteisiin. Maantien ylityksessä ei yleensä ole ongelmia, mutta Lumon Aihe on kiireinen kotiinpäin ja tuossa joutuu katselemaan tarkkaan ohikulkevia autoa.

– Hiitillä käydään useasti Kouvolassa, mutta ne ovat pitkiä hiittejä, eikä vauhti ole liian kovaa. Pimun Piirrolla ei koskaan ajeta reellä, kun taas Wellinkillä ja Lumon Aiheella ajetaan kesälläkin reellä. Pimun Piirrolla ovat lihasarvot useasti ongelmana, joten ohjelman tulee olla tarkoin harkittu. Yhteisenä piirteenä näille meidän tammoille on tulosten parantuminen kun useampana päivänä peräkkäin ajetaan kilpaa, Tarmo Jokiranta toteaa.

– Valmennus on hevosten ehdoilla.

Hevosmiestaitoa sukuperintönä

Eivät Jokirannat ole pelkästään itsellään pitäneet hyviä hevosia, sillä heidän kasvattamiaan ovat olleet mm. derbykakkonen Ramses Vietteenpoika (26,1a , 28000 €), P.L.Lukari (26,8a , 28600 €) ja Ero-Viki (28,6a , 12500 €).

– Pimun Piirtokin oli myynnissä 2-vuotissyksyyn asti, mutta kai A.T.Vinskiä vieroksuttiin isänä. Aikaisemmin sai tammavarsan helposti myytyä, mutta yhdeksän vuotta sitten tammoja vierastettiin.

– Pimun mukana ravitouhu tarttui uudestaan ja hevoskorttikin oli pakko uusia, kun Pimu ei kellekään kelvannut. Niin suomenhevosmies kun olenkin, niin Suvannon Eikalta ostin lämpöisen ja ajoin startin, joka uusi kortin. Lämpöinen oli kyllä myyty jo ennen starttia, Jokiranta naureskeli.

Suvun perintönä perheessä löytyy hevosmiestaitoa, sillä Tarmo vaimo Oili on omaa sukua Valkealan Niverejä, ja raviohjastaja Pertti Niveri on Oilin pikkuveli.

Tarmon ja Oilin pojat Aki sekä Juha jatkavat myös hevosperinteitä.
– Aiemmin sekä Föhrin Ilkalla, että Pepellä (Niveri) ollut Aki tekee kengityshommia ja hoitaa hiittipalveluja ja Juha on rakentanut juuri kuuden hevosen tallin Anjalankosken Rautakorpeen.

MATTI MERILUOTO

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s