Ajankohtaisten arkisto, vanhat

Arkisto ennen vuotta 2006 kotisivulla julkaistuista ajankohtaisuutisista


SUOMENHEVONEN TÄYTTÄÄ ENSI VUONNA 100 VUOTTA

– Juhlavuoden 2007 valmistelut käynnissä

Vuosi 2007 on suomenhevosen ja hevosjalostusliittojen juhlavuosi. Suomalaisen hevosen kantakirjan perustamisesta tulee silloin kuluneeksi 100 vuotta. Koko hevosalan kattavan yhteistyön kautta juhlavuoden tavoitteena on juhlistaa suomenhevosemme 100-vuotista taivalta. Juhlavuoden tapahtumien kautta lisätään suomalaisten tietoisuutta nykyaikaisesta ja monipuolisesta rodustamme sekä suomenhevosen merkityksestä yhteiskunnallemme.

Lähde mukaan valmistelemaan juhlavuotta 2007!

Juhlavuoden suunnittelu ja toteutus tapahtuu Suomen Hippos ry:n sekä Suomenhevonen 100 vuotta -työryhmän toimesta yhteistyössä hevosalan toimijoiden kanssa. Juhlavuoden työryhmässä ovat edustettuina hevosjalostusliitot, raviradat, Suomen Ratsastajainliitto ry, Suomenhevosliitto ry, MTT Hevostalous, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry sekä Suomen Hippos ry; jäseniä työryhmässä on 13.

Juhlavuosi käynnistyy helmikuussa 2007. Ohjelmassa on valtakunnallisten toimien lisäksi alueellisia ja paikallisia tapahtumia, joita koordinoivat 16 hevosjalostusliittoa ympäri Suomen.

Jos Sinulla on ideoita juhlavuoden tapahtumaksi tai haluat muuten olla mukana juhlavuoden valmisteluissa ja toteutuksessa, ota yhteyttä oman alueesi hevosjalostusliittoon tai juhlavuoden projektisihteeriin. Alueellinen ja paikallinen työ on äärimmäisen merkittävässä asemassa juhlavuoden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot löydät osoitteestawww.hippos.fi/hippos/jalostus_ja_kasvatus

ärkeää tietoa juhlavuoden tapahtumanjärjestäjälle löydät sivuiltawww.hippos.fi/hippos/sh2007. Sivuilla julkaistavaan tapahtumakalenteriin viedään juhlavuoden tapahtumat ajankohtien varmistuttua.

TERVETULOA TEKEMÄÄN YHDESSÄ SUOMENHEVOSEMME JUHLAVUOTTA!


Valtakunnallisen työmestaruuskilpailun tulokset 17.6.2006 Joutsa

juoksukoe-0129

Tulokset: (juoksuaika – käyntiaika – vetopisteet – tyylipisteet, yhteensä pisteet)

1. Laippa – Kauko Tuominen, Sysmä, 9v. t (Pysteri – Peliitta, Luonnos). 1.48 – 7.00 – 22,4 – 2,5, yht. 35,9.
2. Vinkale-Tyttö – Tapio Virtanen, Korpilahti, 16v. t (Vinkaus – Lessu, Hilun-Poika). 1.48 – 7.52 – 21 – 3, yht. 34.
3. Jojon Tähti – Kauko Tuominen, Sysmä, 9v. t (Jaavan Jojo – Peilaus I I, Ihme-Puli). 1.47 – 8.12 – 21,3 – 2,5, yht. 32,8.
4. Jojoriina – Kauko Tuominen, Sysmä, 8v. t (Jaavan Jojo – Peilaus I I, Ihme-Puli). 2.08 – 7.54 – 21,5 – 2, yht. 31,5.
5. Hoksaus – Kauko Tuominen, Sysmä, 17v. o (Hokman – Peliitta, Luonnos). 1.46 – 8.18 – 20,2 – 2, yht. 31,2.

Seuraavat:
6. Neiti Huhtikuu – Mikko Uusimäki, Kälviä, 11v. t (Vekselin-Ero – Tintsu, Suikku). 1.47 – 9.20 – 20,2 – 2,5, yht. 28,7, 7.Anan Jalo – Laila Lahtinen, Pertunmaa, 8v. t (El Vihuri – Tippa-Ana, Rupiini Jr) 2.22 – 8.52 -21,5 – 3, yht. 27,5, 8. E.V. Johtotähti – Eeva Venojärvi, Siikainen, 13v. o (Juonnos – Vipela, Vieteri) 2.21 – 7.58 – 20,3 – 1, yht. 27,3, 9. Poseidon – Tatu Kangas, Lapua, 17v. o (Patrik – Isabela V, Vekseli) 1.45 – 8.08 – 14 (valjasrikko) – 1,5, yht. 25,5, 10. Pikkulilla – Markku Mässeli, Virolahti, 8v. t (Vinkaus – Namski, Siruluonto) 2.04 – 8.50 – 16 – 1,5, yht. 23,5, 11. Lento-Suukko – Markku Mässeli, Virolahti, 9v. t (Vilman-Lento – Jytä-Tyttö, Jonnen-Jarru) 1.45 – 8.04 – 11,6 – 1,5, yht. 23,1, 12. Muskatar – Teuvo Isokääntä, Alavieska, 6v. t (Patukka – Muskotti, Vilkki) 2.04 – 9.20 – 5 – 1, yht. 10.

k_tuominen_joutsa

Vetopaikan kitka 54 %, alkupaino 400 kg.

Sysmäläinen Kauko Tuominen osallistui neljällä hevosella Suomenhevosten valtakunnalliseen työmestaruuskilpailuun Joutsassa. Niistä tamma Laippa voitti koko kilpailun vetämällä pisimmälle ja saaden myös käynti- ja ravinopeudestaan täydet pisteet. Muut Tuomisen ajamat hevoset sijoittuivat viiden parhaan joukkoon.

Toiseksi tuli vanha kilpakonkari, tamma Vinkale-Tyttö, joka Tapio Virtasen ajamana on osallistunut kilpailuun jo kymmenkunta kertaa ja voittanutkin neljä kertaa. Valjakko sai omakseen Mikko Pesälän kiertopalkinnon, sotahevospatsaan, joka oli tänä vuonna katkolla. Ensi vuonna uudeksi kiertopalkinnoksi tulee Pekka Vilkunan lahjoittama Hilppa-patsas.
Kilpailu oli ennätyksellisen kovatasoinen, sillä peräti kahdeksan hevosta veti 20 porrasta tai enemmän.


Suomenhevosten montén SM juostaan Forssan kuninkuusraveissa – Kiitos Suomen Hippos ja Forssan radan johto ryhdikkäästä päätöksestä!

Suomenhevosliiton ehdotuksesta suomenhevosten montén SM-finaali ajettiin ensimmäisen kerran Kuninkuusravien yhteydessä Seinäjoella viime vuonna. Kaikilla tahoilla, myös suuren yleisön keskuudessa, kilpailun todettiin sopivan hyvin suomenhevosen juhlaan.
Kuten Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Kalevi Hemilä jo Rovaniemen kuninkuusraveissa totesi, Kuninkuusravit ovat ennen kaikkea suomenhevosen juhla ja tällaisena se pitää myös säilyttää. Lämminveristen montén SM-finaalin miellettiin taas sopivan erittäin hyvin Mikkelin vauhtiviikonloppuun.

Syksyllä ilmeni, että eräillä tahoilla oli halua muuttaa tätä hyvää käytäntöä. Lämpimät kiitokset Suomen Hippoksen ja Forssan radan johdolle ryhdikkäästä päätöksestä sijoittaa suomenhevosten montén SM-finaali tänäkin vuonna Kuninkuusravien yhteyteen.


Lihashuoltokurssi Vermossa su 21.5. klo 14

Teoriaosuus Käpylä-Kabinetissa ja käytännön toimenpiteet tallialueella. Aiheina mm. hevosen tutkiminen, hieronta, manipulaatio, lihaskuntoa ylläpitävä hoito; kilpailuun valmistavat toimenpiteet ja palauttava hoito sekä vammojen jälkihoito.
Neuvoja ravureille ja ratsuille.

Kurssi on ilmainen SHKL:n jäsenille, muille hinta 10 euroa. Kahvitarjoilu.
Kurssin luennoitsija hevoshieroja Erkki Salmi.

Tilaisuuden järjestää Uudenmaan Hevosenomistajat ULHO.


SUOMENHEVOSTAPAHTUMA

Seinäjoen raviradalla sunnuntaina 30.4. klo 13 alkaen

Tapahtuman tavoitteena on tuoda suomenhevonen ja sen monikäyttöisyys esille. Suomenhevosen käyttömahdollisuuksia esitellään erilaisissa näytöksissä.

Ohjelma alkaa klo 13 paraatilla, jossa esiintyvät kaikki päivän esityksissä nähtävät hevoset. Sen jälkeen alkavat näytökset, jotka kestävät noin klo 15.30 saakka. Ohjelmassa on mm. ravilähtöjä, ratsastusnäytöksiä, työhevosnäytös ja eri jalostussuuntien esittelynäytös. Myös alueen siitosoreja on esillä.

Samalla voi tutustua valtakunnallisten Suomenhevos-yhdistysten ja alueellisten hevosalan yrittäjien esittelypisteisiin.

Yleisölle kärryajelua ja talutusratsastusta. Tapahtuma on maksuton.

TERVETULOA KOKO PERHEEN VOIMIN!

Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliitto ry/ Seinäjoen ravikeskus


Jukka Salonen jatkaa puheenjohtajana hallituksessa muutoksia

Suomenhevosliitto ry. piti vuosikokouksensa perjantaina 31.3. Forssassa. Kokousasioiden lisäksi tilaisuudessa kuultiin Suomen Hippoksen Ismo Kovasen puheenvuoro, Suvi Louhelaisen terveiset Suomenhevonen 100-vuotta-projektista, Forssan kaupunginjohtaja Tapani Venhon tervehdys ja Pilvenmäen raviradan tilannekatsaus kuninkuusravijärjestelyihin.
Kokouksessa puhetta johti Hannu Kalalahti. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2005 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2006 toimintasuunnitelma ja talousarvio. Tänä vuonna Suomenhevosliitto pyrkii tiivistämään yhteistyötä muiden suomenhevosjärjestöjen kesken ja on mukana Suomenhevosen juhlavuoden järjestelyissä. Liiton tavoitteena on edelleen saada Kuninkuusraveihin omat lähdöt myös 4- ja 5-vuotiaille suomenhevostammoille. Todettiin, että liiton jäsenmäärä on noussut puolella viime vuoden aikana.

Hallituksen erovuoroisten jäsenten tilalle valittiin Heikki Kinnunen Varkaudesta, Jouko Konsala Lempäälästä ja Tenho Aro Pertunmaalta. Lisäksi Tiina Ruotsala jätti kautensa hallituksen jäsenenä kesken, ja hänen tilalleen kahdeksi jäljellä olevaksi vuodeksi valittiin Minna Paananen Ylivieskasta. Tiina Ruotsala on lupautunut jatkamaan liiton tiedotustehtävissä. Uusien hallituksen jäsenten todettiin edustavan jäsenistöä monipuolisesti niin maantieteellisesti kuin suomenhevosen käyttösuuntienkin puolesta. Hallituksen jäseninä jatkavat Jukka Heikkinen, Heli Koskimäki, Erkki Saario, Anita Salonen ja Pekka Vilkuna. Suomenhevosliiton puheenjohtajana jatkaa Jukka Salonen. Hän jatkaa myös liiton edustajana Suomen Hippoksen yleisessä kokouksessa.

Hippoksen hallituksen varapuheenjohtaja Ismo Kovanen ja Suomenhevosliiton hallituksen puheenjohtaja Jukka Salonen jakoivat kaksi Hippoksen ansiomerkkiä. Ahti Romppainen oli vastaanottamassa pronssisen ansiomerkkinsä, mutta Matti Snellman ei päässyt paikalle noutamaan hopeista ansiomerkkiään. Kokouksessa palkittiin myös vuoden 2005 parhaat suomenhevoset.

Miltei jokaisessa puheenvuorossa puututtiin edellisen illan tv-uutisiin tupsahtaneeseen rataluokitusasiaan. Ismo Kovanen valotti luokituksen periaatteita. Hän myös vastasi Jukka Salosen avauspuheenvuorossaan heittämään kysymykseen suomenhevoslähtöjen prosenttiosuuden jatkuvasta laskusta. Salonen esitti taulukon, jonka mukaan suomenhevoslähtöjen osuus kaikista totoravilähdöistä on laskenut vuodesta 1990 viime vuoteen melkein kymmenen prosenttia. Hän kyseenalaisti Hippoksen halukkuuden tukea rotumme elinmahdollisuuksia, mistä toisena esimerkkinä on se, että raviratojen sallitaan edelleen ajaa kylmäverisille määritettyjä sarjoja. Kovanen tukeutui puheessaan Hippoksen strategiaan, jonka mukaan molempiin rotuihin panostetaan tasapuolisesti kysynnän asettamissa rajoissa. Hän painotti Hippoksen halua tukea suomenhevosen mahdollisuuksia, mutta edelleen jäi epäselväksi, miksi Hippos ei käytännössä anna selvää toimintaohjetta radoille.

Kaupunginjohtaja Tapani Venho korosti hevosurheilun ja – matkailun merkitystä Forssan alueelle ja kertoi kaupungin olevan tekemässä taloudellisia päätöksiä Pilvenmäen raviradan hyväksi. Radan toiminnanjohtaja Henrikki Halme kumosi väitteen, jonka mukaan Pilvenmäki ei arvostaisi suomenhevosta. Kuninkuusravien projektipäällikkö Miia Kuhanen kertoi järjestelyjen olevan mallillaan: suuret kokonaisuudet on hoidettu ja kevät ja alkukesä ovat aikaa pienemmille asioille.

Suomenhevonen 100-vuotta-projektin projektisihteeri Suvi Louhelainen kertoi juhlavuoden teemoja olevan kaksi: kiitollisuus suomenhevoselle sen menneisyydestä ja tulevaisuuden haasteena rodun säilyttäminen. Hän kehotti kaikkia osallistumaan vuoden tapahtumien järjestämiseen joko valtakunnallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla.

Suomenhevosliiton palkitsemat vuoden 2005 parhaat suomenhevoset:
Vanhemmat oriit ja ruunat: Saran Salama, om. Sara-Juulia Perttunen, Orimattila
Vanhemmat tammat: Milia, om. P. Oksanen ja J. Salminen, Keuruu
5-vuotiaat oriit ja ruunat: Artture, om. Raimo Kaipainen ja Ravitalli Suuronen Oy, Juva
5-vuotiaat tammat: Velin Vinke, om. Aarne Halla-Aho, Soini
4-vuotiaat oriit ja ruunat: Hoppu Heppu, om. Taru Holopainen ja Teuvo Orre, Hollola
4-vuotiaat tammat: Cordiitta, om. Ravitalli Suuronen Oy, Juva
Monte: Rallin Onni, om. Outi Heikkilä, Lammi
Työmestaruus: Neiti Huhtikuu, om. Mikko Uusimäki, Kälviä
Koulumestaruus: Jaime, om. Helimaija Pakarinen, Jyväskylä
Estemestaruus: Tinurin Tatu, Om. Sanna Iso-Antila, Tampere
Kenttämestaruus: Willin Oskari, om. Riina Vainionpää, Lehtimäki
Valjakkoajo: Vahto, om. Heidi Sinda, Urjala
Pienhevoset: Auran Aapeli, om. Tanja Vihervä, Piikkiö


Suomenhevosliitto ry:n vuosikokous järjestetään perjantaina 31.3.2006 Forssassa hotelli Rantasipissä alkaen klo 18.00.

Esillä sääntöjen määräämät asiat. Vuosikokouksen yhteydessä palkitaan parhaat suomenhevoset vuodelta 2005. Tilaisuudessa mukana Suomen Hippos ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Ismo Kovanen, Forssan kuninkuusravien edustaja sekä Suomenhevonen 100 vuotta -hankkeen projektisihteeri Suvi Louhelainen.

Tervetuloa

(Huom. V75-ravit Forssassa 1.4.2006)

majoitushinnat Rantasipi Forssaan 31.3.06-1.4.06

52 eur/vrk yhden hengen huone
57 eur/vrk kahden hengen huone


Suomenhevosten monte’n näytöslähtö

Suomenhevosten montén näytöslähtö järjestetään 1.4 Forssassa V75 ravien yhteydessä klo 12.00. Mukaan on tulossa julkkiksia ja ratsastajia ratsupuolelta, SMO on luvannut järjestää paikalle tarvittaessa hevosia, mutta järjestelyvastuu on itse radalla.

SMO RY palkitsee näytöslähdön jälkeen n. klo 12.10 vuoden 2005 parhaat montéhevoset sekä kolme parasta montéohjastajaa. Palkittavat ovat : Blue Pine Imp om.Sinisalo Tuula ja Aro Tuija, kasvattaja Blue Pine Oy, valmentaja Tuija Aro sekä Rallin Onni om.ja valmentaja Heikkilä Outi, kasvattaja Piipponen Sanna. Vuoden monteohjastajat: 1. Mikko Valtonen, 2. Karoliina Sinkkilä, 3. Merja Ikäheimonen.

Suomenhevosliitto ry palkitsee 1.lähdön jälkeen noin klo 13.15 vuoden sh-montéhevosen.

Seuraava suomenhevosten monté ravataan Jyväskylässä 10.4. tas.ajo 2100 m p.7.000e+20m/7.000m p.500e


Luento suomenhevossuvuista ja orivalinnoista Härmässä 5.3.

Suomenhevosliitto ry. järjestää koulutustilaisuuden Härmän kuntokeskuksessa (os. Vaasantie 22 Ylihärmä) sunnuntaina 5.3.2006 klo 13.00. Marko Vuolukka esitelmöi suomenhevossuvuista ja esittelee orivalintaohjelmaansa (sh+lv).

Tilaisuus on Suomenhevosliiton jäsenille ilmainen, muilta sisäänpääsy 10€. Osallistuvien kesken arvotaan Suomen Rehun tuotepalkintoja.
Kahvit tarjoaa Suomen Rehu/Racing rehut
Tervetuloa
Suomenhevosliitto ry


Monté esillä Turussa 12.2.

Turun Metsämäen raveissa ensi sunnuntaina 12.2. on mukana kuuluisa ruotsalainen laukkajockey/montémestari ja nykyisin kärryistäkin mukavasti pärjäillyt Peter Jarvén. Hän on mukana ravien kolmannessa lähdössä, joka on suomenhevosten monté.
Peter Jarvén vieraili jo viime vuonna Vermossa ja voitti montélähdön suomenhevosten sarjassa.

Turun Metsämäen sunnuntairavien alkuun ajetaan näytöstyylinen monté, jossa kohtaavat ruotsalainen montén kärkinimi Peter Jarvén, raviohjastajat Mikko Rivinoja ja Kari Mäkinen sekä naisohjastajat Sari Tamminen ja Piia Kantoluoto.1100 metrin näytös ajetaan Kenneth Ingvesin selostamana ja siinä palkitaan kolme parasta vajakkoa.

SMO ry on ilmoittanut itsensä Seinäjoen suomenhevostapahtumaan työryhmällä Nora Järvinen P. 0400 789343nora.jarvinen@luukku.com ,Elina Piiri P.050 5337914 elina.piiri@pp.inet.fi ,Heli Perkiö P. 050 3631416 h.perkio@luukku.com

Olemme olleet yhteydessä Seinäjoen rataan ja tavoitteena on saada mukaan kyseiseen tapahtumaan nimekkäitä hevosia ravipuolelta ja myös ohjastajia montélähtöön. Toivomme, että suomenhevosten oma päivä onnistuu näyttävästi ja tukee kaikin tavoin omaa rotuamme.


Rangan ajoa suomenhevosella 11.-12. helmikuuta

Teikontuvalla Ylivieskassa. Ajo-ohje: 6 km Oulaisiin päin vasemmalle, Rahkalan tietä 5 km. Kurssin järjestää Ruukin maaseutuoppilaitos suomentyöhevosseura. Lähempiä tietoja Hannu Vähäkangas 0408426312.


Kiitos Turku!

Suomenhevosliitto ehdotti tasokasta kylmäverikilpailua jo pari vuotta sitten Suomenhevosliitto ry lähetti seuraavansisältöisen ehdotuksen noin kaksi vuotta sitten Suomen Hippoksen kilpailutoimistolle ja hallitukselle:
”Suomeen pitäisi saada vähintään yksi avoimen tason kylmäverikilpailu. Kilpailun tulisi olla kutsukilpailu avoimen tason Norjan, Ruotsin ja Suomen kylmäverisille.
-1.palkinto ko. kilpailussa vähintään 33000 -34000 €, jotta parhaat saadaan mukaan.
-ajankohta myöhäiskesä tai syksy, jotta Norjan ja Ruotsin siitoshevosetkin pääsisivät mukaan.
-yhteistyökumppani välttämätön tällaiselle kilpailulle, jotta palkintotaso saataisiin arvoiselleen tasolle.
-kilpailu nostaisi raviurheilumme imago, maaotteluhenkeä, samalla kädenojennus myös suomenhevoselle.”

Hevosurheilu lehden (3.11) mukaan Turun ravirata suunnittelee juuri edellä kuvatun kaltaista kilpailua ensi syksylle. Suomenhevosliitto ry kiittää lämpimästi Turun ravirataa ja toivottaa onnea hankkeelle, jotta siitä muodostuisi pysyvä kilpailu.

Suomenhevosliitto ry kannattaa pohjoismaista kilpailuyhteistyötä kylmäveristen kesken.

Parhaiten yhteistyö soveltuu juuri kutsukilpailuina huipputasolla, jolloin se on myös yleisön kannalta kiinnostavinta. Hyviä esimerkkejä ovat tämä Turun hanke ja viime keväänä Lahdessa ensi kertaa ravatut Olympiaravit.

Suomenhevosliitto ry:n mielestä Kuninkuusravit ovat suomenhevosen juhla, joka perustuu oman rotumme kunnioitukseen. Kuninkuusraveihin yhteispohjoismainen kilpailu ei sovellu. Onneksi Hippoksen hallitus muutti Pikkukunkun ja Pikkuprinssin sääntöjä siten, että vain suomenhevoset ovat niihin oikeutettuja. Ennätyssuuri yleisö osoittaa myös vuodesta toiseen arvostavansa Kuninkuusraveja juuri suomenhevosen juhlana.

Hämmästelen eräiden ratojen tarvetta halveksia kotimaista rotuamme ja kasvatusta tarjoamalla tavallisissa raveissa avointa kilpailumahdollisuutta kauppureiden tänne tuomille muiden maiden kylmäverisille, vaikka suomenhevosilla ei ole vapaata kilpailumahdollisuutta Ruotsissa ja Norjassa. Kannatamme siis reilua yhteistyötä, mutta toivomme myös arvostusta ja riittävästi kilpailumahdollisuuksia omalle kansallisomaisuudeksi mielletylle rodullemme.

Porissa 6.11.2005

Jukka Salonen
Suomenhevosliitto ry:n puheenjohtaja


Onnea Seinäjoki

Seinäjoen Kuninkuusraveissa eteläpohjalaiset osoittivat sanoin ja teoin arvostavansa muutakin kuin vain suuria väkimääriä ja rahavirtoja. Seinäjoen Kuninkuusraveissa pääosassa oli suomenhevonen kuten Kuninkuusraveissa tuleekin olla. Juhlapuheissa kaikui kiitos ja arvostus omaa kotimaista rotua kohtaan. Tämä kaikki osoitti, etteivät puheet Etelä-Pohjanmaasta vahvana suiomenhevosmaakuntana ole lainkaan tuulesta temmattu. Tässä maakunnassa osataan arvostaa omaa kulttuuriperintöä, eikä sitä haluta myydä turhuuden markkinoille.
Kiitos Seinäjoki!

Yleisömäärä rikottiin jälleen kerran ja pelivaihdot nousivat uusiin ennätyslukemiin. Kyllä suomenhevonen polkee radoilta valtavasti rahaa muillekin kuin vain kasvattajilleen, omistajilleen ja valmentajilleen.

Silti löytyy vielä niitä, jotka sekoittaisivat rodun surutta muihin kylmäverisiin ja siirtäisivät Kuninkuusravitkin lahden taakse. Valitettavasti tällaiselle rahanahneelle näkökannalle on puoltajia. Siksi Suomenhevonen tarvitsee edelleen Suomenhevosliittoa. Liittymällä jäseneksi voit vaikuttaa, että suomenhevonen pysyy suomenhevosena ja Kuninkuusravit Suomessa.


Kuninkuusravit Seinäjoella 30.-31.7.

Suuri suomenhevosen juhla Kuninkuusravit lähestyy. Seinäjoen ravirata on suomenhevosta arvostavilla päätöksillään osoittanut ansainneensa Kuninkuusravit järjestettäväkseen. Seinäjoella on mahdollisuus saavuttaa suuri yleisömäärä jo pelkästään oman maakunnan menestyshevosten ansiosta. Seinäjoen raviradan ja Suomenhevosliiton yhteistyö on sujunut hyvin. Yhteistyön tuloksena tulevat liittomme jäsenet saamaan mukavan pikku yllätyksen kuninkuusravien aattona. Toivomme lämpimästi onnea Seinäjoelle!


Tervetuloa Suomenhevosliittoon!

HYVÄ SUOMENHEVOSEN YSTÄVÄ

Suomenhevosliiton jäsenmäärä on tämän vuoden aikana kääntynyt kasvuun. Edunvalvonnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kaikki suomenhevosen ystävät ovat liittomme jäseniä.
Suuri jäsenmäärä antaa painoarvoa liitolle ja sen johdolle neuvoteltaessa suomenhevosen eduista.
Jäsenyys Suomenhevosliitossa antaa sinulle halutessasi mahdollisuuden tulla mukaan liiton toimintaan. Voit tulla tekemään päätöksiä liiton toiminnasta ja henkilövalinnoista.
Kun liityt nyt jäseneksi, saat heinäkuun alussa kotiisi painotuoreen Suomenhevossanomat 2005.
Ohjeet jäseneksi liittymisestä saat klikkaamalla etusivulta kohtaa: jäseneksi


Neiti Huhtikuu oli vahvin

Timo-Jaakko Virkkala ja Tiina Ruotsala, teksti

Suomenhevosten työmestaruuskilpailu huipentui Kälviällä Toivosen eläinpuistossa jännittävään vetokokeeseen, jossa kälviäläisen Mikko Uusimäen väkivahva Neiti Huhtikuu nousi jumbosijalta yllättäen Suomen mestariksi. Ensimmäistä kertaa SM-kilpailuun osallistunut Neiti Huhtikuu jyräsi ennätysmäiset 28 porrasta ratkaisevassa vetokokeessa ja kukisti toiseksi sijoittuneen Jojon Tähden vain 0,3 pisteen erolla.

Juoksu- ja käyntikokeen jälkeen jaetulle viimeiselle sijalle jäänyt Neiti Huhtikuu lähti ratkaisevaan vetokilpailuun kuolainta purren. Metsätöissä vahvistunut Kälviän tamma hallitsi vetotekniikan ja Mikko Uusimäen rauhallinen ajosuoritus pohjusti Neiti Huhtikuun yllätysvoiton kotiyleisön kannustamana.

– Neiti Huhtikuulla ajettiin talvella paljon metsätöissä. Sieltä se on pohjakunnon lisäksi leipänsä hankkinut. Juoksukokeessa ennätys parani 1.44:ään, mutta kävely epäonnistui pahoin. En haaveillutkaan voitosta ennen vetokoetta, jossa tamma näytti parhaat puolensa. Suomen mestaruus tuli täydellisenä yllätyksenä ja sitä pitää juhlia kotijoukkojen kanssa illalla, Mikko Uusimäki iloitsi. Uusimäen pihapiirissä on aina ollut työhevosia. Iso Immo Uusimäki on ollut jo poikasena savotassa, ja poikasesta on Mikkokin tottunut hevosella työtä tekemään. Neiti Huhtikuulla tehdään myös jonkin verran peltotöitä, perjantaina sitä herkisteltiin multaamalla perunamaata.

Nykyisillä säännöillä on kilpailtu vuodesta 1984 lähtien.Nelinkertainen mestari Vinkale Tyttö johti Heimarin osakilpailujen jälkeen kahdella pisteellä SM-kisaa. Tapio Virtasen käskyistä huolimatta Vinkale-Tyttö pysähtyi vetokokeessa 22:nnelle portaalle ja johtopaikka vaihtui lopputuloksissa kolmanteen sijaan. Korpilahden tamma on sijoittunut SM-kisoissa peräti yhdeksän kertaa mitaleille.

– Loppiaisen jälkeen alkoivat metsäajot ja siitä lähtien Vinkale-Tyttö on ollut valjaissa kuusi kertaa viikossa. Tällä kertaa se riitti kolmanteen sijaan Tapio Virtanen taustoitti.
Sysmässä hevosiaan valmentava Kauko Tuominen kuuluu työmestaruuskilpailujen kokeneimpaan kaartiin. Juoksu- ja käyntitestissä yhdeksän pistettä kerännyt Jojon Tähti rutisti vetokokeessa 25 porrasta ja ohitti Vinkale-Tytön 0,8 pisteellä. Jojon Tähti sai tuomaristolta täydet tyylipisteet vetosuorituksestaan.

– Jojon Tähti on vetänyt matalassa rantavedessä rekeä, joka on kuormattu kolmella hiekkasäkillä, kertoi vuodesta 1988 lähtien mukana ollut Pentti Tuominen.
Suomen työhevosseuran innokas puheenjohtaja Pentti Sarja ilmoitti kisaan kaksi hevosta, mutta oman tallin Patleri jäi pois kuljetusvaikeuksien vuoksi. Ilkka Vähäsöyringin omistama Nillukka paranteli Pentti Sarjan ajamana vetokokeessa asemiaan ja nousi loppupisteissä hienosti neljänneksi.

– Nillukan vetosuoritus 24 porrasta lämmitti kovasti mieltä. Nämä ovat kaikkien aikojen tasokkaimmat kisat, mihin olen osallistunut, Pentti Sarja vakuutti.
– Olipa kerrassaan huikea kilpailu. Voitosta käytiin ennen näkemätön ottelu mitalikolmikon kesken, tuomaristoon kuulunut agronomi Terttu Peltonen ihasteli.Neiti Huhtikuu ja sen sympaattinen ohjastaja Mikko Uusimäki valloitti myös yleisön sydämet ja kotiin viemisinä olikin kaksi loimea. Toinen tuli kilpailun symppis-tittelistä.

Suomenhevosten työmestaruuskilpailu

1) Neiti Huhtikuu Mikko Uusimäki Kälviä 37,3 p, 2) Jojon Tähti Kauko Tuominen Sysmä 37,0 p, 3) Vinkale-Tyttö Tapio Virtanen Korpilahti 36,2 p, 4) Nillukka Pentti Sarja Kannus/ Nivala 31,2 p, 5) Poseidon Tatu Kangas Lapua 30,0 p, 6) Pelotin Kauko Tuominen Sysmä 29,0 p, 7) Muskotti Teuvo Isokääntä Alavieska 28,5 p.


Sarjat suomenhevosille

Hienoa Teivo ja moni muu Kiitos Tampereen Teivo ja moni muu ravirata, joka näyttää heinäkuun Kilpailukutsut -lehden mukaan muuttaneen kylmäverisarjan takaisin suomenhevossarjaksi. Teivo on osoittanut jo pitkään arvostavansa suomalaista hevoskasvattajaa, sillä ravien aikana muistetaan aina kertoa kuulutuksessa myös voittajahevosen kasvattaja.
Erityiskiitos myös Lappeenrannan Lappeen raviradalle, joka ei koskaan ole sarjoja kylmäveriselle avannutkaan.

Valitettavasti moni ravirata pitää edelleen sarjoja auki naapurimaiden kylmäverijuoksijoille. Muistutukseksi tässä Ruotsin Hippoksen vastaus kyselyyn, joka koski suomenhevosen oikeutta juosta Ruotsin kylmäverilähdöissä.

STC tiedotuspäällikkö Mats Fransson vastasi suomenhevosia koskevaan kyselyyni näin:
”Suomenhevonen kilpailee (Ruotsissa) tänä päivänä ainoastaan erityisissä kutsukilpailuissa, korkeintaan kymmenen kilpailua vuodessa ja silloinkin sääntönä kaikkein parhaimmat hevoset. Tilanne on ollut suurin piirtein tällainen hyvin monen vuoden ajan. Muutama vuosi sitten Bodenin ja Uumajan raviradat järjestivät muutamia kilpailuja, jotka olivat avoimia myös suomenhevosille, mutta tämä sai vastaansa hyvin voimakasta kritiikkiä kylmäveriväen taholta. Vallitsee käsitys, että nämä ovat kaksi eri hevosrotua ja suorituskyvyiltään erilaisia, eikä niiden sen vuoksi tule kilpailla keskenään.”


Suomenhevosliiton palkitsemat parhaat suomenhevoset 2001

Hanna Salonen

Esteratsastus: Pellervo

Mustanpuhuva ori Pellervo on ollut Tiina Pasilan omistuksessa lähes varsasta saakka. Syyksi omistaja kertoo sen, että Pellervo on liian kallis – hevonen olisi kyllä myyty sopivalle ostajalle sopivalla hinnalla. Luonteeltaan Pellervo on niin kiltti, ettei sitä oriksi heti huomaisikaan.

Kotona sitä on pidetty talvella suurehkossa laumassa, jonka se on ottanut komentoonsa ja suojeluunsa. Huolestuneella hörähdyksellä se kontrolloi tapahtumia, jos jokin tuntuu olevan hullusti. Kerran se otti puolivuotiaan orivarsan erityiseen suojeluunsa, kun tämän emä jouduttiin lopettamaan.

Lauma on Pellervolle tärkeä elementti, joka pitää sen rauhallisena. Sen täytyy saada nähdä muut hevoset. Kotona Pellervo on ainoana orina itseoikeutettu pomo, mutta kilpailuissa se ei alun touhottamisen jälkeen muille uhittele. Tulevaisuudessa Pellervolle katsellaan kilpailuja ja myös pientä siitostoimintaa on. Silkka kotona oleilukin on orille mahdollinen tulevaisuuden näkymä.

 • 13-vuotias ori
 • i.Rakkari, e. Martta, ei. Erä-Kimo
 • SH-estemestari 2001
 • omistaja Tiina Pasila, Ahlainen
 • kasvattaja Kristiina Laukkanen, Tuusniemi
 • ratsastaja Minna Nikmo

Viisivuotiaat orit ja ruunat: Totemi Rok

totemi_rok

Suuren tallin asukkina ja sopeutuvana hevosena Totemi Rok ei ole päässyt kehittämään itselleen erikoisia tapoja tai piirteitä. Se ei myöskään aseta arvojärjestykseen ihmisiä jotka sitä hoitavat. Muihin hevosiin Totemi Rok suhtautuu varauksella, vaikka vilkas ja eloisa hevonen onkin. Se on ollut Pertti Rantalan tallissa varsasta saakka, joten kasvattaja on voinut seurata oriinsa kehittymistä sekä luonnollista aikuistumista, joka on ilmennyt kilpailujen myötä. Myös valmennuslenkeillä ori on rauhallisempi kuin varsana. Nykyään se malttaa jo kävelläkin!

Hevosta ei ole haluttu myydä, koska jo kaksivuotiaana näki, ettei siitä myymällä saisi sellaista hintaa kuin radoilla tulisi tienattua. Myynti ei tulevaisuudessakaan näytä todennäköiseltä vaihtoehdolta. Tuleva kesä keskitytään siitostoimintaan ja seuraavat kilpailut ovat edessä aikaisintaan ensi syksynä. Totemi Rokin elämää raviuran jälkeen ei luonnollisesti ole vielä suunniteltu, asia riippuu myös Rok-tallin silloisesta hevostilanteesta.

 • 6-vuotias ori
 • i. Teme, e. Totina, ei. Totilo
 • Derby-voittaja 2001
 • omistaja ja kasvattaja Rok-talli Ky, Kaustinen

Vanhemmat tammat: V.H. Suvitar

vh_suvitar
Hallitseva ravikuningatar V.H. Suvitar tietää asemansa myös kotitallissa. Muilla hevosilla ei ole sen heinäkasalle asiaa.

Kuningatar on kuitenkin helppo käsitellä ja kiltti luonteeltaan. Se on rauhoittunut paljon sitten varsavuosien, jolloin se oli omistajansa sanojen mukaan aika pippurinen tapaus. Seppo Tammelin opettikin tulisen varsansa tästä syystä vasta kolmevuotiaana ajolle. Nykyään tulisuus tulee esiin vain ravipaikoilla ärhäkkänä kuopimisena.

V.H. Suvitar oli varsana myynnissä ja siitä hieroivat kauppaa mm. menestyvä omistajayhdistelmä Ahokas & Tuunanen. Hintapyyntö – 20 000 mk – oli kuitenkin miehille liian kova. Koelähdön ja muutaman startin jälkeen tamma ei ole enää myynnissä ollutkaan. Tulevaisuus tuo V.H. Suvittarelle startteja niin kauan kuin ne sille maistuvat ja kun ravit eivät sitä enää huvita, odottavat varsalaitumet tammaa kotona.

 • 11-vuotias tamma
 • i. Vokker, e. H.P. Hilla, ei. Hilu
 • ravikungatar 2001
 • omistaja ja kasvattaja Seppo Tammelin, Oittila

Viisivuotiaat tammat: Turon Palma

turon_palma
Persoonallinen vanhan ajan hevosmies Erkki Ahtorinne osti Turon Palman heti vieroituksen jälkeen. Sen kasvattaja Raimo Kähö oli tehnyt Turon Palman varta vasten Ahtorinteelle, vaikka hän silloin olikin sitä mieltä, ettei halua Vilkeron lisäksi toista hevosta.

Kun tamman kasvattaja oli muutaman kerran kertonut varsan odottavan hakijaansa ja Ahtorinne lopulta meni sitä katsomaan, tarttui hevonen hänen mukaansa. Sen jälkeen se onkin ollut yhden miehen hevonen ja jopa mustasukkainen omistajastaan. Tunne taitaa olla molemminpuolinen, sillä Erkki Ahtorinne mainitsee vaimon olevan hänen elämässään ykköstilalla, mutta Turon Palman tulevan hyvänä kakkosena.

Omistajansa mielestä Turon Palma on kaikin puolin mainio hevonen. Se on sekä ihmisten että hevosten kaveri. Tamman tulevaisuus meneillään olevan kilpauran jälkeen on avoin. Ties vaikka Ahtorinne lahjoittaisi sen Raimo Kähölle siitostammaksi. Hänhän näyttää kasvattavan hyviä hevosia.

 • 6-vuotias tamma
 • i. Turo, e. V.T. Palma, ei. V.T. Ajatus
 • Villimiehen tammakilpailun voittaja 2001
 • omistaja Erkki Ahtorinne, Vainikkala
 • kasvattaja Raimo Kähö, Lappeenranta

Neljävuotiaat tammat: Vinkein

vinkein
Vinkein on varsin kovaluontoinen tamma. Se ei siedä omistajansa Arto Jahnssoninkaan taholta minkäänlaista hellittelyä, vaikka hän on hoitanut ja valmentanut tammaa koko sen eliniän. Kuten Jahnsson asian ilmaisee, Vinkein ei ymmärrä juuri muun kuin syömisen ja juoksemisen päälle.

Tallin muut hevosetkin ovat todenneet tamman luonteen kovuuden ja väistävät tätä pienestä korvien luimistuksesta. Hoivaamiseenkin taipuvainen puoli Vinkeinistä kuitenkin löytyyy: viime kesänä se otti hoitoonsa pikkuvarsan, jonka emä kuoli. Vinkein puolusti varsaa sekä huolehti siitä, ja nyt vuotiaaksi tuleva varsa on edelleen hoivaajansa paras kumppani.

Arto Jahnsson on myös kasvattanut Vinkeinin ja kertoo, ettei tamma ole juurikaan muuttunut aikuistuessaan. Sen erikoisen luonteen huomasi jo varsana. Tosin raveissa Vinkein turvaa ja luottaa omistajaansa.

Arto Jahnsson uskoo, että jos Vinkein kehittyy nykyistä tahtia, hänellä on käsissään tamma kuningatarkilpailuun. Kilpailu- uransa jälkeen Vinkein jäänee kotiin siitostammaksi, jos Jahnssonin tallissa silloin hevosia on.

 • 5-vuotias tamma
 • i. Vinkaus, e. Sirutuisku, ei. Siruluonto
 • Kriterium-voittaja 2001
 • omistaja ja kasvattaja Arto Jahnsson, Harjavalta

Vanhemmat orit: Santeri Dahlia

Santeri Dahlian liikkeistä ja luonteesta pääteltiin jo kaksivuotiaana, että siitä tulisi tavallista parempi hevonen. Se on aikuistunut noista ajoista ja vähentänyt ylimääräistä touhottamista, mutta hyvän hevosen piirteet ovat vain vahvistuneet.

Santeri Dahlia on helppo käsitellä, mutta se haluaa itseään kohdeltavan kuten kuningasta pitääkin. Se nauttii ihmisten huomiosta ja vaatii että se esim. ruokitaan ennen tallin muita hevosia.

Tutut hevoset ovat Santeri Dahlialle tärkeitä ja sillä onkin aina raveissa seurana joku kotitallin hevonen. Santeri Dahlian kilpailu-uran jälkeen se pidetään kotona siitosoriina. Ja kun vihreämmät laitumet kutsuvat, ori haudataan Kauhasten kotipihaan.

 • 8-vuotias ori
 • i. Teme, e. Suikun-Likka, ei. Suikku
 • ravikuningas 2001
 • omistajat Jan ja Kauko Kauhanen, Iisalmi
 • kasvattaja Kauko Kauhanen, Iisalmi

Kenttäratsastus: R.T. Kajaus

rt_kajaus
R. T. Kajaus asustaa muutaman kymmenen hevosen tallissa ainoana orina ja pitää kaikkia muita hevosia laumanaan, jota sen on vahdittava ja pidettävä komennnossa. Sen ego on valtava, eikä se pelkää juuri mitään. Tästä huolimatta sitä käsiteltäessä ei ole ongelmia, vaan se on naisen hevonen ja luonteeltaan hyvin seurallinen, kuten sen omistaja Laura Leppäkorpi luonnehtii. Välillä sitä tosin joutuu muistuttamaan, ettei se yritä komennella muita hevosia.

Laura Leppäkorpi on hoitanut Kajausta viisivuotiaasta ja osti silloisen hoitohevosensa sen ollessa seitsemän vuotias. ”En minä sitä ikinä pysty myymään”, hymähtää hän kysyttäessä R.T. Kajauksen tulevaisuudesta. Hän osti hevosen alun perin harrastukseksi, ei kilpahevoseksi. Mentyään kerran kisoihin kokeilemaan, hän totesi siellä sujuvan yllättävän hyvin, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Viime aikoina R.T. Kajausta on haitannut kipeä jalka, mutta se on nyt parantunut, joten kilpailukesä on edessä.

 • 10-vuotias ori
 • i. Toto, e. E.T. Purje, ei. Erilo
 • SH-kenttämestari 2001
 • omistaja ja ratsastaja Laura Leppäkorpi, Tampere
 • kasvattaja Riitta Torpo, Ruokolahti

Valjakkoajo: Jehun Viima

jehun_viima
Ypäjän hevosopistolla majaileva Jehun Viima on arka tamma. Se suhtautuuu varauksella vieraisiin hevosiin ja ihmisiin, mutta kun se johonkuhun oppii luottamaan, on se todella uskollinen ystävä.

Se tottelee ja seuraa vapaana ollessaan omistajaansa paremmin kuin moni koira, toteaa Eeva Lehtonen. Jehun Viima on ollut hänellä kuusivuotiaasta saakka. Tänä aikana se on rauhoittunut ja oppinut luottamaan omistajaansa. Alussa se oli arka ja hermostunut, olihan se siihen asti vaihtanut omistajaa kerran vuodessa.

Jehun Viima on helppo hevonen, joskin se osaa myös osoittaa mieltään: Jos vaikkapa sen karsinanaapuriksi tuodaan epämiellyttävä hevonen, se alkaa meluta, pöllyttää puruja ja jättää syömättä. Selvä merkki siitä, että Jehun Viima keskittyy, on sen huulten läpsyttely. Tämä tapa sillä on ollut varsasta asti.

Tänä kesänä tammalla tähdätään elokuussa oleviin valjakkoajon MM-kilpailuihin. Kilpailu-uran jälkeenkin Jehun Viima jää Eeva Lehtoselle. Sen myynti ei tule kysymykseenkään.

 • 18-vuotias tamma
 • i. Jonnen-Jehu, e. Lähtö-Tella, ei. Poika-Lähtö
 • Valjakkoajon SM-kakkonen 2001
 • omistaja Eeva Lehtonen, Ypäjä
 • kasvattaja Toivo Palovaara, Tornio
 • ajaja Heidi Sinda

Neljävuotiaat orit ja ruunat: Vilinän Vilperi

vilinan_vilperi
Nelisen vuotta sitten Kaija Ratia komensi miestään myymään juuri ostamansa vuotiaan orivarsan puolikkaan. Muutamaa päivää myöhemmin hän oli täysin myyty nähdessään Vilinän Vilperin käyskentelevän heitä kohti tallin ovesta. ”Rakkautta ensi silmäyksellä” Kaija Ratia kuvailee.

Myöhemmin Vilinän Vilperin toinenkin puolikas onnistuttiin saamaan hänen nimiinsä. Ori on hänen ja miehensä ensimmäinen hevonen ja he ovat opetelleet sen kanssa ravipuuhat ja samalla opettaneet varsan kärsivälliseksi ja ihmisrakkaaksi. Vaikka Vilinän Vilperi nykyään tallilla näyttääkin voimakkaan tahtonsa ja taistelee johtajan paikasta tallin toisen orin kanssa, on se edelleen omistajansa rapsuteltavissa ja hyväiltävissä.

Nyt Vilinän Vilperillä on jalkaongelmia. Kun ne on saatu kuntoon, toivotaan että starttiin päästään loppukesällä. Kauden päätähtäin on kotiradan Killerin Derby.

 • 5-vuotias ori
 • i. Jaanen Suikku, e. Sintin Vilinä, ei. Viltter
 • Pikkupelimanni-voittaja ja Kriteriumin kakkonen 2001
 • omistaja Kaija Ratia, Jyväskylä
 • kasvattaja Markku Uustalo, Istunmäki

Kouluratsastus: Taival

Suomenhevosliiton palkitsemien parhaiden suomenhevosten jutut koonnut ja kirjoittanut Hanna Salonen ei onnistunut saamaan Taipaleesta tietoja, sillä hevosen omistaja kertoi olevansa vain sponsori ja ratsastaja oli juttuja tehtäessä Tanskassa. Pahoittelemme tilannetta, tässä ovat kuitenkin orin tiedot.

 • 15-vuotias ori
 • i. Lokker, e. Elva, ei. Pyräys
 • SH-koulumestari 2001
 • omistaja Sinikka Vuola, Ypäjä
 • kasvattaja Valtion hevosjalostuslaitos, Ypäjä
 • ratsastaja Mikaela Lindh-Lamminen

Työhevoset: V.S. Pontus

Työmestari V.S. Pontus on vuoden palkittu työhevospuolella.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s